Ydinturvakokouksessa puidaan ydinaseiden suojaamista terroristeilta

Presidentti Tarja Halonen on tänään Washingtonissa Barack Obaman isännöimässä ydinturva-huippukokouksessa. Kokouksen keskeiseksi teemaksi noussee ydinaseiden valmistukseen käytettävä materiaalin turvaaminen ja sekä sen pitäminen pois terroristien käsistä.

Yhdysvaltain asiantuntija ja johdon kansainvälisten asioiden avustaja Charly Salonius Pasternak pääesikunnasta kertoo, että jo pelkästään ydinaineita täytyisi suojella väärinkäytöltä.

- On tuhansia tonneja ydinaineita , oli niitä sitten käytetty reaktoreissa tai pommeissa jotka on purettu käytöstä, niin joissakin maissa ja paikoissa niitä ei vartioida niin hyvin kun pitäisi.

Viime viikolla Yhdysvallat ja Venäjä sopivat sopimuksen, jossa asiaa viedään eteenpäin ja ydinkärkien määrää tullaan laskemaan 1550:een. Pasternakin mukaan tämä on hyvä suunnannäyttäjä jatkolle.

- Se antoi juuri sen suunnan mihin on pakko liikkua, jos Obaman halu on jossakin vaiheessa nähdä, että maailmassa ei ole yhtään ydinaseita. Kylmän sodan aikana pahimmassa tapauksessa oli yli 60 000 ydinkärkeä ja pommia, niin kyllä on tultu alaspäin aika reilusti ja suunta on hyvä ja oikea.

Yhdysvallat julkaisi viime viikolla ydinasestrategiansa ja hyvin selvä viesti siinä strategiassa on, että Barack Obama näkee ydinaseiden pääarvon olevan poliittinen.

- Niillä ei sinänsä ole hänen mielestään mitään taistelutaktista tai teknistä hyötyä, mutta niin kauan kuin muilla suurvalloilla on ydinaseita, niin tietenkin Yhdysvallat pitävät myös ydinaseita arsenaalissaan, kertoo Pasternak.

Yhdysvallat ovat viime aikoina nostaneet esille Kiinan ydinasepolitiikan ja Obaman hallinnon huolena on ollut se, että Kiinan ongelmien valvonta on käytännössä lähes mahdotonta.

- Yhdysvalloilla ja Venäjällä on reilu 90 prosenttia maailman ydinaseista, niin tähän saakka on ollut tärkeintä, että nämä kaksi maata sopii vähentämisestä, jossakin vaiheessa, jos halutaan päästä edes lähelle nollaa, niin on pakko tuoda Kiina, mutta myös Ranska, Britannia ja muut ydinasevaltiot mukaan.

Suomen kannalta Pasternak ei pidä tilannetta huolestuttavana.

- Yleisesti maailmassa eletään suhteellisen turvallisesti, laajamittaisen ydinsodan todennäköisyys, jos ei nyt ole nolla, niin erittäin pieni ja olisi vaikea nähdä tilannetta, jossa meidän ympärillä käytettäisiin ydinaseita, edes yksittäisiä.

Katso Charly Salonius-Pasternakin haastattelu (Huomenta Suomi 12.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat