Mainos

Ydintaisteluristeilijän räjähdysvaarasta ristiriitaista tietoa

Venäläiskomentajan mukaan hänen kommenttejaan ydintaisteluristeilijän räjähdysvaarasta on tulkittu väärin. Komentaja kertoi aikaisemmin tänään, että risteilijä oli teknisesti "räjähtämäisillään".

Venäjän laivaston ydinkäyttöisen taisteluristeilijän kunnosta kerrottiin tänään ristiriitaista tietoa. Ensin venäläiset uutistoimistot kertoivat laivaston komentajan varoittaneen Pietari Suuri -aluksen saattavan räjähtää huonokuntoisuuttaan. Myöhemmin amiraali Vladimir Kurojedov sanoi, että uutistoimistot olivat siteeranneet häntä väärin.

Uutistoimistoraportit eivät hänen mukaansa ole "totta miltään osin". Joidenkin tarkkailijoiden mukaan ristiriitaisten lausuntojen taustalla ovat laivaston johdon keskinäiset ristiriidat. Alunperin uutistoimistot Itar-Tass ja Interfax kertoivat Kurojedovin varoittaneen räjähdysvaarasta aluksella.

-Tilanne aluksella on sellainen, että räjähdys voi tapahtua minä hetkenä tahansa. Se on erityisen vaarallista sen vuoksi, että aluksessa on ydinreaktori, komentaja Vladimir Kurojedov sanoi Moskovassa.

Alus voidaan varustaa 20 risteilyohjuksella, joihin voidaan asentaa ydinkärki. Kurojedovin mukaan päätös satamaan palaamisesta tehtiin viime viikolla Barentsinmerellä pidettyjen laivastoharjoitusten yhteydessä. Komentajan mukaan tarkastuksen yhteydessä havaittiin suuria puutteita erityisesti ydinreaktorin kunnossapidossa.

- Niillä alueilla, joilla komentajat kävelevät, kaikki näyttää hyvältä, mutta paikoissa, joissa he eivät vieraile, tilanne on sellainen, että se (alus) voi räjähtää koska hyvänsä, Kurojedov totesi.

Pietari Suuren kotisatama on Murmansk. Taisteluristeilijää on pidetty Venäjän Pohjoisen laivaston mallialuksena ja huippuvieraat, myös presidentti Vladimir Putin, ovat usein vierailleet aluksella.

Kurojedov kertoi asiasta sen jälkeen, kun sanomalehti Kommersant kirjoitti, että syy aluksen paluulle satamaan olisi Venäjän laivaston komentajien valtakiista. Myös BBC:n haastattelemat sotilasasiantuntijat arvioivat, että kyse saattaa olla politikoinnista: laivaston komentaja haluaa tuoda esiin laivojen huonon kunnon ja osoittaa sormella puolustusministeriä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Venäjän armeijaa tunteva suomalainen kommodori Georgij Alafuzoff sanoo, että amiraali Kurojedovin impulsiivinen ilmaisu räjähdysvaarasta oli hätähuuto merivoimien lippulaivana pidetyn aluksen puolesta.
(Kymmenen uutiset 23.03.2004)

(Seitsemän uutiset 23.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.