Ydinsyytökset kiristävät USA:n ja Kiinan suhteita

Yhdysvaltain ja Kiinan ailahtelevat suhteet näyttävät jälleen olevan kiristymässä.

Tarkkailijoiden mukaan kitkaa suhteisiin ovat aiheuttaneet amerikkalaislehtien syytökset, joiden mukaan kiinalaiset vakoojat ovat onnistuneet pääsemään käsiksi amerikkalaisiin ydinasesalaisuuksiin. Hyvää suhteille ei merkitse myöskään Kiinan närkästys amerikkalaisten Aasiaan suunnittelemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä.

-Tällaiset asiat eivät lupaa hyvää suhteille. Osapuolten välillä on ollut paljon hankaluuksia presidentti Bill Clintonin viime kesän Kiinan-vierailun jälkeen, arvioi Beijingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Jia Qingguo.

Tuorein säro suhteisiin syntyi lauantaina, kun The New York Times -lehti kertoi Kiinan onnistuneen pääsemään käsiksi Yhdysvaltain salaisiin ydinasesuunnitelmiin. Lehden mukaan Kiinan onnistui ydinvakoilun tuloksena kopioida nykyaikainen miniydinkärki W-88. Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan vastasi Timesin syytöksiin tuoreeltaan sunnuntaina. Tang kutsui Beijingissä pitämässään lehdistötilaisuudessa Timesin kirjoittelua vastuuttomaksi ja perusteettomaksi.

-Tällainen kirjoittelu osoittaa, että aina on olemassa ihmisiä, jotka haluavat häiritä Yhdysvaltain ja Kiinan normaaleja kauppasuhteita ja tavanomaista korkean teknologian vientiä Kiinaan, Tang sanoi.

Ohjuspuolustus närästää

Tang suomi myös kovin sanoi Yhdysvaltain Pohjois-Aasiaan kaavailemaa TMD-ohjuspuolustusjärjestelmää. Ulkoministerin mukaan Kiina vastustaa erityisesti järjestelmän ulottamista puolustamaan Taiwania.

-TMD vahvistaa Yhdysvaltain sotilasliittoutuman hyökkäys- ja puolustuskapasiteettia suuresti yli oikeutettujen puolustustarpeiden. Tämä horjuttaa rauhaa ja vakautta Aasian ja Tyynenmeren alueella, Tang sanoi.

Kiinan ja Yhdysvaltain ailahtelevat suhteet notkahtivat tammikuun alussa, kun teknologian siirtoa Kiinaan tutkinut edustajainhuoneen asiantuntijaryhmä luovutti raporttinsa. Ns. Coxin-raportti on yhä salainen, mutta on jo saanut Yhdysvaltain hallituksen arvioimaan uudelleen teknologian siirtoja Kiinaan. Selonteko on lisännyt Kiinan-vastaista mielialaa Yhdysvalloissa ja samalla kasvattanut TMD-järjestelmän nauttimaa kannatusta.

The New York Timesin lauantainen kirjoitus perustui juuri Coxin-raporttiin. Sen mukaan Kiina onnistui anastamaan miniydinkärkiä koskevia suunnitelmia 1980-luvulla, mutta asia paljastui vasta 1995.

Beijingissä toimivat sekä kiinalaiset että läntiset asiantuntijat uskovat, että syytösten takana on poliittisia vaikuttimia. Kiinan-vastaista mielialaa lietsomalla voidaan hyökätä presidentti Bill Clintonin Kiinan-politiikkaa vastaan.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat