Mainos

Ydinsovulle sataa kovaa kritiikkiä – "historiallinen virhe" ja "rahoitus terrorikoneistolle"

Maailmalla on iloittu laajasti eilen syntyneen historiallisen ydinsovun seurauksena, mutta myös kriitikot ovat avanneet suutaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman on määrä tänään pitää tiedotustilaisuus, jossa hän yrittää vakuuttaa niin liittolaiset, yhdysvaltalaiset ja kuin skeptiset lainsäätäjätkin Iranin ydinsovun eduista.

Iran, Yhdysvallat, ja Euroopan unioni ovat toivottaneet sopimuksen tervetulleeksi.

Israel on sen sijaan ärähtänyt sopimuksesta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu luonnehti sopimusta eilen historialliseksi virheeksi.

Hänen mukaansa Iran saa nyt satoja miljardeja dollareita, joilla se voi rahoittaa "terrorikoneistoa".

Saudi-Arabia vuorostaan toivoo maan välien parantuvan Iranin kanssa ydinsovun myötä, kertoo uutistoimisto AFP.  Maan edustajan mukaan ydinsopimus luo pohjan Saudi-Arabialle ja Iranille rakentaa hyvät naapurilliset suhteet keskenään.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen maan viranomaisen mukaan sopimus kuitenkin myös herättää Saudi-Arabiassa ja sen liittolaismaissa pelkoa levottomuuksien lisääntymisestä Lähi-idässä.

Arabiemiraatit kuitenkin kiittelivät sopimusta todeten, että se antaa Iranille uuden suunnan, jonka kautta maalla voisi olla merkittävä rooli tilanteen rauhoittamiseksi Lähi-idässä.

Iranissa pääkaupungissa Teheranissa ihmiset kerääntyivät tiistaina juhlimaan historiallista sopimusta. Monet juhlijoista kiittelivät ulkoministeri Mohammad Javad Zarifia ja toivovat sopimuksen helpottavan tavallisen iranilaisen elämää ja muuttavan maailman käsitystä Iranista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.