Ydinreaktoreita, astronauttien hanskoja, pultteja – Tätä on avaruusromu

Avaruusromulla tarkoitetaan maapallon kiertoradalle jäänyttä tavaraa, joka ei ole aktiivisessa käytössä. Tiedetoimittaja Mikko Suominen kertoo avaruusromun koostuvan hyvin erilaisista esineistä ja asioista – maatamme voi kiertää maalipisaroita ja voi siellä olla myös astronautilta tippunut hanskakin. Ehkä yllättävin asia, mikä planeettaamme avaruudessa kiertää, ovat Neuvostoliiton aikaiset 30 ydinreaktoria.

Suomisen mukaan matalilla maata kiertävillä radoilla on noin 15 000 havaittavissa olevaa romua. Pienempiä, alle senttimetrin kokoluokkaa olevia romuja onkin Suomisen mukaan jo satoja tuhansia – ja ne kaikki tulevat ennemmin tai myöhemmin alas.

Avaruusromua putoaa maahan päivittäin

Avaruusromua putoilee maapallolle päivittäin. Kuitenkaan pienimpien romujen putoamista ei välttämättä edes huomata, ja esimerkiksi sotilasomistuksessa olevien satelliittien hallitut tippumiset eivät ylitä uutiskynnystä.

–Isompia kappaleita, kuten UARS-satelliitti, tippuu vuosittain yksi tai kaksi. Jos satelliitissa on jäljellä polttoainetta, kutsutaan sitä hallituksi satelliitiksi. Yleensä hallitut satelliitit ohjataan Tyynellemerelle, jossa ne voidaan pudottaa riskittömästi mereen, Suominen sanoo.

Ajankohta, jolloin mikäkin romu alas tipahtaa, on Suomisen mukaan vaihteleva. Kaikki romu putoaa maahan, mutta siihen voi mennä jopa kymmeniä tuhansia vuosia.

Maan pinnalla ei tiettävästi avaruusromun uhreja

Maahan tiuhaan tahtiin putoileva avaruusromu ei ole kuitenkaan tiettävästi vaatinut yhtäkään kuolonuhria. Suomisen mukaan pienikokoinen romu on joskus osunut ihmiseen, mutta sillä ei ole ollut hengenvaarallisia seurauksia.

Suominen kertoo, että avaruutta voitaisiin periaatteessa siivota romusta, mutta rahoitusta erittäin kalliiseen hankkeeseen ei ole saatu.

–Paras tapa välttää avaruusromua on ehkäistä sen syntymistä. Avaruudessa olevat kantoraketit tulisi suunnitella siten, ettei pitkän aikavälin avaruusromua jäisi. Satelliitteihin voisi myös jättää polttoainetta sen verran, että jokainen saataisiin ohjattua hallitusti alas.

Kaikista vaarallisinta avaruusromu voi olla avaruuskävelyä suorittavalle astronautille. Matalalla radalla kulkevan avaruusromun vauhti on nimittäin kymmenkertainen verrattuna esimerkiksi rynnäkkökiväärin luotiin. Näin ollen hyvinkin pieni metallinpala voi koitua astronautin kohtaloksi.

Lue myös:

    Uusimmat