Ydinkatastrofin uhka Siperiassa

Venäjän ydinviranomaiset ovat huolissaan Lounais-Siperiassa sijaitsevan Majakin ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksen päästöistä. Venäjän ydintarkastuslaitoksen johtaja varoittaa, että Siperiassa on odotettavissa kansainvälisten mittasuhteiden ydinkatastrofi, kun Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksesta peräisin olevat radioaktiiviset suolakoostumat joutuvat Lounais-Siperian vesistöihin, jotka puolestaan saastuttavat Novaja Zemljan itäpuolella sijaitsevan Karameren.

Päätarkastaja Juri Vishnevski kertoi Moskovassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että jälleenkäsittelylaitoksen lähellä olevaan Karatshain järveen on muodostunut valtava linssin muotoinen koostuma radioaktiivista suolaa. Järveen on syydetty valtavat määrät ydinjätettä.

Noin 500 miljoonan kuutiometrin suuruinen "linssi" on 100 metrin syvyydessä ja liikkuu joka vuosi noin 80 metriä Tetjajokea kohti. Venäläiset asiantuntijat arvelevat, että suolat joutuvat kymmenessä vuodessa Tobol-, Irtysh- ja Objokiin ja myrkyttävät koko Tsheljabinskin kaupunkia ympäröivän alueen. On myös olemassa suuri vaara, että radioaktiiviset saasteet joutuvat Karamereen ja muihin Pohjoisen jäämeren osiin.

Vishnevskin mukaan ei ole olemassa minkäänlaista tekniikkaa, jolla suolalinssin vaellus saataisiin pysähtymään. Hän syytti tilanteesta Majak-yhtymää, joka on vuosikaudet dumpannut ydinjätettä maahan ja vesistöihin.

Lue myös:

    Uusimmat