Ydinjätteen loppusijoituksesta kädenvääntöä

Ydinjätteiden loppusijoituksesta on tulossa kova kädenvääntö, kun seuraavan ydinvoimalan rakentamisluvasta päätetään.Teollisuuden Voiman ja Fortumin omistama Posiva rakentaa Olkiluotoon luolia, joihin uudella tulokkaalla Fennovoimalla ei ole pääsyä.

Posivan mukaan kyse ei ole kilpailijan hankkeen jarruttamisesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että luolissa ei ole enempää tilaa jätteille.

- Ei meillä ole mitään tarvetta jarrutella muiden hankkeita. Me ajamme omaa hanketta ja sen edellytyksenä on, että meillä on tämä pitkään valmisteltu loppusijoitusratkaisu tehtynä ja se on meille tärkeä asia. Mutta tämä on täysin tekninen asia tietysti, ei mitään ilkeyksiä haluta tehdä, vakuuttaa Posivan hallituksen puheenjohtaja Jarmo Tanhua.

Maailman ensimmäistä ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa kaivetaan Eurajoelle, Olkiluodon kallioperään. Pioneerityö herättää maailmallakin kiinnostusta, sillä samanlaista osaamista löytyy vain Ruotsista.

- Louhinta on tärkeää suorittaa siten, että mahdollisimman vähän rikotaan tuota jäljelle jäävää kalliota, kertoo Posivan rakennusvalvoja Kimmo Lehtola.

Jätekapseleita kallioon 2020

Ydinjäteluolien rakentaminen on hidasta puuhaa, sillä räjäytysten jälkeen kallio tutkitaan sentti sentiltä.

- Projekti käynnistettiin vuonna 2004, päivävauhti on sellaiset 5 metriä ja kuukaudessa päästään eteenpäin sata metriä, kertoo Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell.

Jätekapselien loppusijoitus voi alkaa vuonna 2020 ja se jatkuu sata vuotta.

- Kokonaiskustannusarvio on 3 miljardia euroa ja näiden viiden laitoksen loppusijoitus kestää tuonne vuoteen 2100-2120 asti, Sundell sanoo.

Tämän jälkeen yli sadan kilometrin tunneliverkosto täytetään ja alue maisemoidaan. Kallioon upotettujen jätteiden säteily vähenee sadassa tuhannessa vuodessa.

Katso Jussi Kärjen raportti Olkiluodolta (Seitsemän uutiset 17.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat