Ydinjätteen hautauskulut jo valmiina rahastossa

Ydinjätteen loppusijoitus kallioperään ei ole enää rahoituksesta kiinni, jos nykyisiä suunnitelmia noudatetaan. Jäteongelman hoitoon on kerätty toista miljardia euroa eli runsaat kuusi miljardia markkaa ja voimayhtiöiden mukaan se riittää tämänhetkisen uraanijätteen hautaamiseen.

Fortumin ydinreaktorit Loviisassa käyvät täydellä teholla ja sama on tilanne Teollisuuden Voimalla Eurajoen Olkiluodossa. Uraania siis kuluu ja ydinjätettä kertyy koko ajan lisää. Reaktoreissa loppuun palanut, mutta edelleen runsaasti ydinsäteilyä hohkava polttoaine pitää siirtää pois tuoreen tieltä.

- Nykyisen lainsäädännön mukaanhan tämä polttoaine, mikä meillä muodostuu laitoksella, on laitoksen välivarastoissa niin kauan säilönnässä, kunnes nämä kapselointilaitos käytetyn polttoaineen loppusijoitusta varten on valmistunut ja käyttöön otettu, säteilysuojelupäällikkö Satu Katajala Fortumilta kertoo.

Jätteen hautauksen hoitaa ydinvoimayhtiöiden yhteisyritys Posiva Oy. - Muutaman vuoden kuluttua lähdemme Eurajoen Olkiluodossa rakentamaan maanalaisia tutkimustiloja ja tämä vuosikymmen menee sitten niiden merkeissä. Näistä tiloista tehdään vielä varmentavia tutkimuksia siellä Olkiluodon kallioperässä ja sitten n. 10 vuoden kulutta ruvetaan rakentamaan näitä varsinaisia loppusijoitustiloja, toimitusjohtaja Veijo Ryhänen Posiva Oy:stä kertoo.

Loppusijoitushauta rakennetaan sillä rahalla, joka kerätään ydinsähkön hinnassa. Tällä hetkellä rahastossa on toista miljardia euroa tulevia tarpeita varten.

Tällä hetkellä Loviisan varastoaltaissa jäähtyy 241 uraanitonnia. Olkiluodossa samaa ainetta on 853 uraanitonnia. Joka vuosi raskaan luokan ydinjätettä kertyy Suomessa runsaat 60 tonnia lisää. Mahdollinen viides voimala tuo siihen sitten vielä oman lisänsä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat