Ydinasevaltiot allekirjoittivat ydinkoekieltosopimuksen

Yhdysvallat ja neljä muuta ydinasevaltaa allekirjoittivat tänään kansainvälisen ydinkoekieltosopimuksen. Sopimuksen allekirjoitti ensimmäisenä presidentti Bill Clinton ja hänen jälkeensä nimensä merkitsivät Kiinan, Ranskan, Venäjän ja Englannin ulkoministerit.

Nyt allekirjoitettu sopimus kieltää sekä maanalaiset että ilmakehässä tehtävät ydinkokeet.

Clinton kertoi YK:n yleiskokoukselle allekirjoittaneensa sopimuksen samalla kynällä, jota presidentti Kennedy käytti vuonna 1963 allekirjoittaessaan ilmakehässä tehtävät ydinkokeet kieltävän sopimuksen.
-Sopimus viitoittaa tietä kohti vuosisataa, jolla ydinaseiden roolia ja niiden riskejä voidaan edelleen vähentää ja lopulta poistaa kokonaan, hän sanoi.

Clinton piti sopimusta esimerkkinä kovilla neuvotteluilla saavutetusta yhteisestä hyvästä ja vetosi maihin, joilla on varauksia sopimuksen ratifioinnin suhteen.
-Jotkut ovat valittaneet, ettei sopimukseen sisälly aikarajaa kaikkien ydinaseiden riisumisesta. Heille sanoisin, että älkää hylätkö tätä saavutusta unohtamalla, kuinka pitkälle kohti tuota tavoitetta olemme edenneet, Clinton totesi.

Myös Suomi allekirjoitti sopimuksen. Ulkoministeri Tarja Halonen luonnehti sitä historialliseksi saavutukseksi ja sanoi toivovansa, että se tulisi voimaan pikimmiten. Sopimus tulee voimaan, kun ne 44 maata, joilla on mahdollisuus valmistaa ydiase, ovat ratifioineet sen. Halonen lupasi Suomen ratifioivan sopimuksen nopeasti ja sanoi, että Suomi osallistuu sopimuksen noudattamisen kansainväliseen valvontaan.

YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali kutsui sopimuksen allekirjoittamista historialliseksi käännekohdaksi pyrkimyksissä kohti ydinaseriisuntaa. Hänen mukaansa sopimus tekee maailmasta "turvallisemman paikan tuleville sukupolville".

Ympäristöjärjestö Greenpeace pitää sopimusta tervetulleena, mutta muistuttaa ydinaseiden aikakauden päättyvän vasta, kun ydinasevarastot on tuhottu.

Voimaantulon tie kivikkoinen

Sopimuksella on kuitenkin vielä edessään kivikkoinen tie ennen kuin se astuu voimaan. Esimerkiksi Intia, jonka uskotaan olevan ainakin lähellä kykyä ydinaseen valmistamiseen, on ilmoittanut, ettei se aio allekirjoittaa sopimusta sen nykyisessä muodossa. Intia on arvostellut sopimusta juuri siitä, ettei siinä määritellä selvää aikataulua olemassaolevien ydinaseiden riisumiselle.

Intian lisäksi Pakistan ja Israel ovat ns. kynnysvaltiota, joiden arvellaan olevan lähellä ydinaseen tuotantokykyä. Intia on huolissaan siitä, että sen naapurimaalla Pakistanilla saattaa olla salainen ydinaseohjelma, jota se toteuttaa Kiinan avulla.

Varsinaisista ydinasevaltioista Yhdysvalloilla ja Venäjällä on kummallakin yli 7 000 ydinkärkeä. Ranskalla on 512, Englannilla 464 ja Kiinalla 284.

Clinton lupasi lisää aseistariisuntaa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton lupasi tänään, että Yhdysvallat pyrkii jatkossakin edistämään kansainvälistä aseidenriisuntaa. Clinton sanoi YK:n yleiskokoukselle pitämässään puheessa, että aseidenriisuntaa on jatkettava aseistuksen koko kentällä ydinaseista maamiinoihin.

Clinton esitteli puheessaan kuusikohtaisen asevalvontasuunnitelman. Hän lupasi mm., että Yhdysvallat ratifioi vuonna 1993 solmitun sopimuksen kemiallisten aseiden kiellosta, vaikka senaatissa sopimuksen ratifiointia vastustetaankin.

Clintonin mukaan ydinaseiden valmistamiseen käytettävän materiaalin tuotanto on kiellettävä. Presidentti halusi vahvistaa kemiallisten ja ydinaseiden leviämistä ehkäiseviä sopimuksia ja lupasi, että Yhdysvallat ja Venäjä supistavat tulevaisuudessa ydinasevarastojaan.

Clinton vetosi myös jalkaväkimiinojen kieltämisen puolesta. Hänen mukaansa näiden miinojen valmistaminen, varastointi ja käyttö olisi kiellettävä.

Presidentti kosketteli puheessaan myös suosittuja aiheita terrorismia ja huumeita. Hän peräänkuulutti kansainvälistä yhteistyötä näiden torjumiseksi.
-Viime vuonna pyysin tänne kokoontuneita maita olemaan sietämättä hyökkääväisyyttä, terrorismia ja laittomuutta. Tähän tavoitteeseen ei ole vielä päästy, sanoi Clinton.
Hän lupasi samalla Yhdysvaltain eteläisille naapurimaille yli sadan miljoonan dollarin arvosta kalustoa ja koulutusapua huumeiden vastaiseen taisteluun.

Clinton on luvannut estää pääsihteeri Boutros Boutros-Ghalin valinnan toiseksi kaudeksi maailmanjärjestön johtoon. Clinton ja Boutros-Ghali poseerasivat yhteisessä valokuvassa, mutta tunnelma oli viileän asiallinen eikä kovinkaan sydämellinen.

Clinton ei ottanut asiaa esille puheessaan, mutta sanoi, että Yhdysvallat haluaa "karsia byrokratiaa ja kiristää ohjaksia YK:n budjetin suhteen". Clinton lupasi myös, että Yhdysvallat maksaa maailmanjärjestölle velkansa.
(MTV3/Sähkeuutiset-STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat