Mainos

Yaha.K-mato on uusin tietokonetuholainen

Tietoturvayhtiöt varoittavat jälleen uudesta sähköpostin kautta leviävästä madosta. Yaha.K tai W32/Yaha.K-mato leviää sähköpostin välityksellä.

Yaha.K lähettää itsensä saastuneelta koneelta eteenpäin kaikkiin löytämiinsä sähköpostiosoitteisiin. Mato vaihtelee sähköpostin otsikkoa, viestiä sekä liitetiedoston nimeä. Se voi viestissä jopa esittäytyä virustorjuntaohjelman käynnistävänä tiedostona. Kun Yaha.K on kerran päässyt saastuttamaan koneen, se käynnistyy aina ennen muita ohjelmia ja yrittää estää virustorjuntaohjelmien toiminnan.

F-Secure luokittelee virukset niiden vakavuuden mukaan. Yaha.K onkin keskivertovirusta vaarallisempi, koska sillä on mahdollisuus levitä laajalle. Uusi mato on samaa luokkaa Klez ja My Party -virusten kanssa. Klez on ollut liikkeellä jo lokakuusta 2001 ja leviää edelleen.

Viime vuonna pari pahaa virusta

Viime vuonna maailmanlaajuisia tietokonevirusepidemioita oli selvästi vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. F-Securen tuotepäällikön Mikael Albrechtin mukaan viruksia levisi vuonna 2001 selvästi keskimääräistä enemmän.

Viime vuonna F-Secure varoitti äärimmäisen vakavista viruksista kahdesti, kun Bugbear-sähköpostimato ja Slapper-verkkomato levisivät vauhdilla kaikkialla maailmassa. Vuotta aikaisemmin yhtä vakavia hälytyksiä annettiin yhdeksän.

Yaha.K:n vaarallisuusasteen viruksista varoitettiin viime vuonna 27 kertaa, vuotta aikaisemmin 31 kertaa. Vaikka virus- tai matoepidemioita onkin vähemmän, uusia viruksia löydetään edelleen samaan tahtiin kuin ennenkin. -Uusia viruksia löytyy seitsemästä kymmeneen päivässä, mutta valtaosa viruksista on kohtalaisen harmittomia, eivätkä leviä laajasti, Albrecht kertoo.

Tunnettuja tietokoneviruksia on noin 80000.

Myös ammattilaiset tehtailevat viruksia

Tietokonevirusten ja -matojen ohjelmoiminen ei ole pelkästään teinipoikien tepposia. -Mukaan on tulossa uudenlaisia kirjoittajia, esimerkiksi IT-alan ammattilaisia, Albrecht kertoo. -Vain murto-osa viruskirjoittajista jää kiinni.

Viruksia tehtaillaan yhä useammin Aasiassa. F-Securen tietoturvayhteenvedon mukaan virusten merkittävimmät tuottaja-alueet tällä haavaa ovat Kiina, Taiwan ja Etelä-Korea. Pohjois-Amerikassa viruksia ei ole tehty juuri lainkaan vuoden 2001 syyskuun jälkeen.

Viruskirjoittajat hakevat Albrechtin mukaan muun muassa haastetta ja julkisuutta. Myös poliittiset motiivit voivat vaikuttaa, mutta yhdessä terrorismin kaltaisten motiivien kanssa ne ovat vähemmistössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.