Mainos

Xynthia-myrsky tuo sateita Suomeenkin

Länsi-Euroopassa pahoja tuhoja tehnyt Xynthia-myrsky on saavuttanut eteläisen Itämeren, ja sen lumisateet saapuvat Suomeen päivän kuluessa. Suomeen ei kuitenkaan ole odotettavissa muun muassa Ranskassa ja Saksassa koetun kaltaisia myräköitä.

- Myrsky on selvästi heikentynyt, eli niin voimakkaasta matalapaineesta ei ole enää kyse. Matalapaine on selvästi täyttynyt, kun se tulee meille, mutta isoja sateita siitä on luvassa tännekin, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

Roineen mukaan lumi- ja räntäsateet näkyvät Suomen etelä- ja keskiosissa päivän kuluessa, mutta matalapaine jää pyörimään Suomen päälle jopa keskiviikkoon saakka.

- Lumisateita tulee siis Suomeen usean päivän ajan, mutta myrskytuulilta todennäköisesti vältytään. Vaarallisen voimakkaita tuulia ei tarvitse Suomessa pelätä, Roine painottaa.

Merialueilla tuuli saattaa kuitenkin käväistä kovanakin, eli puhaltaa noin 14 metriä sekunnissa. Tätä Roine kuitenkin kuvaa normaaliksi, voimakkaaksi matalapaineeksi.

Keski-Euroopassa Xynthian myrskyt ovat puhaltaneet pahimmillaan jopa 130km/t.

Myrskyt heikentyvät Suomeen tullessaan

Forecan päivystävän meteorologin Kristian Roineen mukaan Xynthian kaltaiset voimakkaat talvimyrskyt eivät ole Euroopassa harvinaisia.

- Usein nämä muodostuvat juuri Keski-Eurooppaan, kun voimakas matalapaine iskee suoraan Pohjois-Atlantilta. Myöskään myrskytuhot eivät ole tavattomia.

Roine kertoo, että Suomeen tullessaan myrskyt yleensä laantuvat.

- Suomeen saapuvat matalapaineet joutuvat tulemaan pohjoismaiden yli, eli niillä on ollut aikaa heikentyä jonkin verran. Nyt tämän matalapaineen kohdalla meidän ennustemallit kertovat, että se on kuolemassa pois Suomen itäpuolella torstain, viimeistään perjantain aikana. Voimakkaimmillaan se oli nyt viikonloppuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.