WWW:n kehittäjän huoli: Yksi taho kontrolloisi webiä

Tim Berners-Lee uskoo keksintönsä nivoutuvan yhä tiiviimmäksi osaksi arkipäivää.

World wide webin eli www:n kehittäjä Tim Berners-Lee pelkää, että webin avoimuuden periaatteet joutuvat tulevaisuudessa koetukselle.

-Hallitukset ja suuret yritykset ovat jo yrittäneet saada sen valtaansa. Todennäköisesti he yrittävät tehdä sen uudelleenkin, hän murehtii.

-Pahinta mitä webille voisi tapahtua, olisi se, että se joutuisi yhden tahon kontrolloimaksi, brittiprofessori jatkaa.

Www julkaistiin internetissä kesällä 1991. Siitä tuli nopeasti yksi suosituimmista internetpalveluista. Keksintö toi Tim Berners-Leelle vajaa vuosi takaperin ensimmäistä kertaa jaetun miljoonan euron suuruisen Millennium-palkinnon.

Webin isä vieraili loppuviikolla Suomessa. Hän osallistui Oulussa ja Tampereella järjestettyihin Millennium -palkittua teknologiaa ihmiselle -tilaisuuksiin. Mies kertoi niissä ajatuksiaan www:n tulevaisuudesta.

Berners-Lee sanoo, että webin mahdollisuudet ja ulottuvuudet ovat vasta hiljalleen avautumassa ihmisille.

-Sen ainoana rajana on käyttäjien mielikuvitus, hän suitsuttaa.

Miehen mielestä webbi voi jatkossa kehittyä hyvin monenlaiseen suuntaan. Hänellä on kuitenkin vankka visio siitä, mihin suuntaan hän haluaisi sen muuttuvan.

Entistä älykkäämpi informaatiopankki

Tim Berners-Lee pohjaa näkemyksensä niin sanotulle semanttiselle webille. Tällä hän tarkoittaa laajalti kuvattuna entistä älykkäämpää tietojen yhteenliittymää, joka kykenee ylittämään erilaisten sovellusten ja järjestelmien rajat. Siis eräänlaista soljuvaa informaatiopankkia, jossa erilaiset ohjelmat kykenevät ymmärtävään keskusteluun automaattisesti ilman ihmisen välikäsiä.

-Löydän netistä mielenkiintoisen tapahtuman, johon haluaisin mennä. Klikkaan sitä, jolloin webbi muokkaa toiveeni datamuotoon ja välittää siitä tiedon eteenpäin muun muassa kalenteriini, gps-paikantimeeni ja kännykkääni, Berners-Lee kuvailee toiveidensa mukaista tilannetta.

-Enää näitä asioita ei tarvitse erikseen kirjoittaa, vaan tiedot siirtyvät automaattisesti. Webbi on aiempaa tietoisempi liikkeistäni ja tietää, kuka minä olen, missä minä olen ja mitä minä teen, hän jatkaa.

Berners-Leen mielestä järjestelmä auttaa myös seuraamaan arkea aiempaa kattavammin.

-Jos esimerkiksi tiliotteestani löytyy jokin summa, josta en ole varma, mihin sen kulutin, pystyn jäljittämään liikkeitäni rahankulutushetkeen. Tiliotteesta on linkki kalenteriini, josta voin tarkastella päivämäärää, jolloin summan kulutin. Kalenterista löytyy muun muassa ottamiani kuvia. Katselen niitä ja muistan, että rahat menivät lasten kanssa huvipuistossa, mies Berners-Lee semanttisen webin mahdollisuuksia.

Tietoturva avainasemassa

Tim Berners-Lee kertoo, että semanttinen webbi kerää luonnollisesti valtavat määrät tietoa. Osa tästä tiedosta olisi hänen mielestään myös muiden saatavilla. Webbin isän mukaan semanttisen webin edellytyksenä onkin, että se tietää, millaista informaatiota yksilöstä voi kenellekin antaa.

Hän kertoo, että järjestelmä ei saa käyttää suurta tietomäärää hyväkseen esimerkiksi seuraavalla tavalla: ihmiseltä kielletään vakuutus sillä perusteella, että järjestelmä tietää hänen tilaavan syöpäsairaille ihmisille tarkoitettua lehteä.

-Me emme voi toimia näin, se ei ole reilua, Berners-Lee toteaa.

Hän korostaakin, että yksityisyydestä on syytä pitää tiukasti kiinni vastakin.

-Ihmisten on oltava järkeviä käyttäessään webiä, hän muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat