WWI: Kiina ja Intia tulevaisuuden uhka ja mahdollisuus

Taloudellinen kasvu Kiinassa ja Intiassa on maapallon tulevien vuosien suurin mahdollisuus ja samalla suurin uhka, arvioi World Watch instituutti tänään julkaisemassaan Maailman tila 2006 -raportissa. Pekingin olympialaiset pakottavat kiinnittämään huomiota ympäristöasioihin.

Raportti painottuu tällä kertaa nopeasti Aasiassa vaikutusvaltaansa kasvattaviin Kiinaan ja Intiaan.

- Nyt on nähty, että Kiina haluaa ennen kaikkea kasvaa taloudellisesti. Se on kaikista tärkein asia ja sen jälkeen katsotaan, mitä voidaan tehdä ympäristölle. Mutta tässä on kyllä tapahtunut parannustakin. Aikaisemmin korjattiin aina vasta jälkeenpäin vahinkoja, nyt lainsäädännön myötä puhutaan kestävästä kehityksestä, arvioi Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen dosentti Harry Zilliacus.

Vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaiset ovat osaltaan vaikuttaneet ympäristön puhdistamiseen ja myös ongelmien peittämiseen Kiinassa.

WWI muistuttaa kuitenkin, että Yhdysvallat on yhä maailman suurin kuluttaja ja saastuttaja. Intian ja Kiinan tulevaisuuden ympäristöpolitiikat ovat nyt tärkeässä tienhaarassa.

Jos Intia ja Kiina saastuttaisivat ja kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin Yhdysvallat, tarvittaisiin kaksi maapalloa kantamaan sen seuraukset.

Öljytaistelu kiihtyy

Maailman öljyvarjoista käydään yhä kovempaa taistelua tulevaisuudessa. Kiina ja Intia ovat perustaneet yhteisiä energiahankkeita turvatakseen kasvunsa ja kilpailuasemansa muuta maailmaa vastaan.

Öljyn suhteen Kiina oli vielä 1990-luvun alussa omavarainen, mutta nyt se on maailman toiseksi suurin öljyn tuoja. Intia on kaksinkertaistanut öljyn kulutuksen vuodesta 1992.

Maailman tila -raportti käsittelee myös tehomaatalouden ongelmia, biopolttoaineiden viljelyä ja nanotekniikan kehittämistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat