Mainos

WWF: Uhanalaisten lajien määrä lisääntynyt

Maailman luonnonsuojelusäätiö on listannut liki 2000 uutta uhanalaista lajia. Yhteensä sukupuutto uhkaa 12 000 eläintä tai kasvia.

Uhanalaisten eläinten määrä on lisääntynyt. Maailman luonnonsuojelusäätiön WWF:n julkistamaan niin sanottuun Punaiseen kirjaan on listattu lähes 2000 uutta uhanalaista eläin- ja kasvilajia. Kaiken kaikkiaan sukupuuttoon on vaarassa kuolla peräti 12 000 lajia. Säätiön mukaan lähes poikkeuksetta sukupuuttoon kuolemisen aiheuttaa ihminen.

Maailman luonnonsuojelusäätiön mukaan uhanalaisten eläinten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Pelkästään 175 erilaista haita ja rauskua on lisätty todennäköisesti sukupuuttoon kuolevien listalle. Syyllistä kehitykseen ei tarvitse etsiä kaukaa.

- Sukupuuttoon kuoleminen on tänä päivänä täysin ihmisen aiheuttamaa, joten me olemme vastuussa myös siitä, että jotain todellakin tehdään., toteaa pääjohtaja Achin Steiner Maailman luonnonsuojeluliitosta.

Eikä kaikki ihmisen toiminta ei ole tahatonta. Esimerkiksi delfiinien lihaa gourmet-pöytiin hamuavat aasialaiset ovat valmiita törkeisiinkiin laittomuuksiin, kertoo Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen:

- Mitä eksoottisempi laji, sen arvokkaampi ja ikäänkuin hienostuneempi se on ruokapöydässä.

Pienillä saarivaltioilla ongelma on se, että eristyksissä eläneillä lajeilla ei ole puolustusmekanismeja.

- Kun ihminen tuo laivojen tai omien tavaroidensa mukana ympäristöön vieraan lajin, tämä uusi tulokas saattaa käytännössä hävittää samassa elinympäristössä asuvan alkuperäisen lajin. Esimerkiksi Galapagossaarilla on häviämässä Galapagossaaren kotilo, Luukkonen kuvaa.

Ihminen on järkyttänyt luonnon tasapainoa erityisesti paratiisisaarilla. Indonesiassa, Brasiliassa, Kiinassa ja Perussa on puolestaan uhanalaisia lintuja ja nisäkkäitä eniten koko maailmassa. Erikoiset kasvit taas ovat vaarassa kadota kartalta muun muassa Equadorissa, Malesiassa ja Sri Lankassa.

Suomessa uhanalaisia lajeja on kaiken kaikkiaan 1600. Niistä tunnetuimpia ovat mm. Valkoselkätikka, Saimaan norppa ja Saimaan nieriä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.