Mainos

WWF tutkituttaa suomalaisperheen veren

Ympäristöjärjestö WWF tutkituttaa 12 eurooppalaisen perheen veren kemikaalipitoisuuden. Tempauksella halutaan nopeuttaa vaarallisten kemikaalien käytön kieltämistä EU:ssa.

Ympäristöjärjestö WWF:n veren kemikaalipitoisuuksisa kartoittavassa tutkimuksessa on mukana myös vapaaehtoinen suomalaisperhe. Viranomaisten vastustuksen vuoksi testejä ei voitu tehdä Suomessa.

Ingrid ja Maria Korpela, äiti ja tytär,antoivat eilen verinäytteen Brysselissä. Syksyllä selviää, millaisia kemikaaleja heidän veressään on.

- Jos jotain löytyy, toivon että kemikaalit saadaan näiden testauksien myötä kiellettyä, Maria Korpela sanoo.

Suomalaisperheen testaus on osa ympäristöjärjestö WWF:n kampanjaa, jossa tutkitaan 12 eri EU-maasta kotoisin olevan perheen veren kemikaalit.

- Mehän emme tiedä, mitä vaikutuksia kemikaaleilla on ympäristöön ja luontoon, eläimiin ja meihin ihmisiin. Mielestäni on tärkeää saada se selville, Ingrid Korpela kertoo.

Suomalaisperheen verinäyte otettiin Brysselissä, koska suomalaisviranomaiset pitävät testejä arveluttavina. Erityisesti viranomaisia huolettaa alaikäisten mukanaolo.

- Ihmiset eivät voi tietää etukäteen, millaisia huolia ja pelkoja tuleva tieto saa heissä aikaan, terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Ritva Halila sanoo.

- Tällä perheellä on sitten lääkäri käytettävissään, jota he voi konsultoida ja keskustella lääkärin kanssa, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Verikokeiden tavoitteena on saada EU:n valmisteilla olevasta kemikaaliasetuksesta mahdollisimman tiukka. Hyvä tarkoitus ei saa suomalaisviranomaisia suopeammaksi testeille.

- Hyvällä tarkoituksella ei voi tehdä mitä tahansa. Hyvää tarkoitusta voi ajaa myös keinoilla, joissa ei puututa ihmisen yksityisyyteen ja koskemattomuuteen, Halila sanoo.

- Se, että myrkkyjä löytyy meistä ihmisistä, vaikuttaa olevan tehokas tapa herättää päättäjien huomio ja kiinnostus, sanoo Luukkonen.

Verikokeiden tulokset julkistetaan lokakuussa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja