Mainos

WWF Suomi: Durbanin sopimus katkeransuloinen

WWF Suomi on muiden ympäristöjärjestöjen kanssa ilmaissut pettymyksensä Durbanin neuvotteluiden tulokseen. Kioton sopimuksen jatkokaudesta sovittiin, mutta jatkon pituus jäi auki.

– Sopimuksen muodosta onnistuttiin sopimaan, mutta konkreettinen sisältö jäi sopimatta, kertoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Sopimuksen vääntö venyi kaksi päivää yli määräajan ja neuvotteluiden vaikeimmat kysymykset siirrettiin ensi vuoteen.

– Ilmastonmuutos on kiireinen ongelma. Siihen pitäisi vastata nyt eikä ensi vuonna. Jokainen vuosi, mitä siirretään eteenpäin lisää kustannuksia sekä ihmisille, luonnolle, että taloudelle, Kangas sanoo.

– Herää myös kysymys siirretäänkö tärkeät kysymykset jälleen ensi vuonna vuodella eteenpäin.

Isot saastuttavat maat mukana

Vaikka sisällöstä ei vielä päästy yhteisymmärrykseen, uudessa sopimuksessa on mukana myös valtiot, jotka jäivät aikanaan Kioton sopimuksen ulkopuolelle.

– Positiivista on, että saatiin myös isot saastuttavat maat mukaan keskusteluun. Kunnianhimoa asioiden ratkaisemiseksi tarvitaan kuitenkin lisää, Kangas sanoo

– Tällä hetkellä edetään neljän asteen lämpenemisen vauhtia. On kuitenkin sovittu yhdessä, että lämpeneminen tulisi pitää kahdessa asteessa.

Vaikka lopputulos ei ympäristöjärjestöjä täysin miellytä, olisi varmasti haasteellisempaa pyrkiä torjumaan ilmaston lämpenemistä ilman minkäänlaista yhteistä sopimusta.

– Sopimuksesta jäi katkeransuloinen tunne. Saimme jonkinlaista sopua aikaiseksi, mutta todellinen sisältö jäi vielä uupumaan., Kangas toteaa

Suomen toimintaan WWF Suomi on pääosin tyytyväinen.

– Monissa kysymyksissä Suomi ja koko EU olisi voinut toimia kunniahimoisemmin, mutta yleisesti ottaen Euroopan Unioni toimi yhdessä hyvin kunnianhimoisesti, Kangas sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja