Mainos

WWF: Osa Itämeren kaloista ei kelpaa syötäväksi

Ympäristöjärjestön mukaan osassa Itämerta kalakanta voi olla liian saastunutta Euroopan unionin markkinoille.

Osa Itämeren kaloista ei välttämättä kelpaa syötäväksi ympäristömyrkkyjen takia, varoittaa Ympäristöjärjestö WWF. Järjestön mukaan osassa Itämerta kalakanta voi olla liian saastunutta Euroopan unionin markkinoille.

Itämeren kalastoon kerääntyvät ympäristömyrkyt kuten dioksiini ja PCB ovat myrkkyjä, joiden uskotaan aiheuttavan muun muassa kehityshäiriöitä. Korkeina pitoisuuksina yhdisteet saattavat aiheuttaa syöpää.

Dioksiinipitoisuudet olivat Itämeren kalastossa suurimmillaan nelisenkymmentä vuotta sitten. WWF huomauttaa kuitenkin, että myrkyt ovat suuri ongelma edelleen.

Suomella ja Ruotsilla on EU:n myöntämä poikkeuslupa, jonka nojalla dioksiinipitoisuuksien enimmäisrajat ylittävää Itämeren kalaa saa yhä myydä. Poikkeusluvan ehtona on, että maat seuraavat tutkimuksin dioksiinipitoisuuksien kehittymistä ja raportoivat asiasta sekä EU-viranomaisille että kuluttajille.

Itämeri on merialueena herkkä, koska sen vesi vaihtuu hitaasti. Osa Itämereen virtaavista joista on pahoin saastuneita. Raportti ei nimeä, millä Itämeren maista olisi eniten parannettavaa ympäristöasioiden hoidossa.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 25.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.