Mainos

WWF: merikotkaa vainotaan Varsinais-Suomen saaristossa

Merikotkaa vainotaan vuosien tauon jälkeen Varsinais-Suomen saaristossa. Maailman Luonnon Säätiön (WWF) merikotkatyöryhmä kertoi tänään ampumistapauksista, jotka ovat lisääntyneet selvästi tänä vuonna.

Varmoja merikotkan ampumistapauksia on tullut ilmi viime kevään ja kesän aikana kolme. Lisäksi yhtä epäillään ihmisen aiheuttamaksi kuolemaksi. Merikotkia on tapettu Uudessakaupungissa, Iniössä, Nauvossa ja Dragsfjärdissä. Merikotkapareja myös häiritään järjestelmällisesti pesintäaikaan, jotta ne eivät saisi poikasia, WWF:n työryhmä kertoi Nauvossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Työryhmän puheenjohtaja Torsten Stjernberg arveli, että yksi syy vainon puhkeamiseen voi olla Natura-ohjelmaan liittynyt kiihotus luonnonsuojelua vastaan. Edellisen yhtä rankan vainon aikana 1960-luvulla uskottiin, että merikotka on ihmisen kilpailija kala- ja riista-apajilla.

Merikotkien ampumistapaukset on ilmoitettu poliisille. Merikotkan tappaminen on luonnonsuojelurikos, joka johtaa vahingonkorvauksiin. Korvaus on 44000 markkaa yksilöstä. Luonnonsuojelulain mukaan jo pesinnän tahallinen häirintä on rangaistavaa.

Varsinais-Suomen saaristossa pesii 27 merikotkaparia, jotka tuottivat tänä kesänä lentokykyisiksi 24 poikasta. Luonnonsuojeluviranomaiset ovat neuvotelleet pesimäalueiden omistajien kanssa vapaaehtoisista rauhoituksista tai pesimämetsien myymisestä valtiolle. Omistajat saavat korvauksen pesäpaikan suojelusta.

Merikotka on luokiteltu Suomessa uhanalaiseksi lajiksi. Se oli häviämässä 1970-luvulla sukupuuttoon. Tehostetun suojelun ansiosta laji ei kuollut sukupuuttoon, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana lajin kanta on WWF:n mukaan alkanut kasvaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.