Mainos

WWF: Kuivuminen uhkaa jokia

Monia maailman jokia uhkaa kuivuminen tai saastuminen. Maailman luonnonsäätiön tuoreen raportin mukaan jokia rasittavat ihmisen toimet.

Monet maailman suurista joista uhkaavat kuivua ilmastonmuutoksen, patoamisen ja vedenoton seurauksena, sanoi Maailman luonnonsäätiö WWF tiistaina julkistetussa raportissaan. Järjestön listaamasta kymmenestä uhanalaisesta joesta viisi on Aasiassa. Yksi jokia uhkaavista vakavista ongelmista on myös saastuminen.

Raportti julkistettiin ennen torstaina vietettävää Kansainvälistä vesipäivää. Jokien ehtyminen uhkaa järjestön mukaan makean veden varoja ja vesistöjen eläimistöjä. Taustalta löytyy jokien riittämätöntä suojelua ja huonoa suunnittelua.

Aasialaisista joista listalla ovat Jangtse, Indus, Ganges, Salween ja Mekong. Eurooppalaisista mukana on Tonava. Muut uhanalaiset ovat Afrikan Niili, Etelä-Amerikan Rio Plata ja Rio Grande/Rio Bravo sekä Australian Murray-Darling.

WWF:n makean veden ohjelmasta vastaavan johtajan Jamie Pittockin mukaan joet eivät säännönmukaisesti enää ulotu mereen asti. Esimerkkeinä hän mainitsi Niilin, Pakistanin Indusin ja Rio Granden.

- Miljoonien ihmisten toimeentulo on uhattuna, Pittock kiteytti.

Joet ovat tärkein makean veden lähde. Uhattuina ovat myös kalat, jotka lukuisille yhteisöille muodostavat tärkeän ravinnon lähteen.

Järjestö kehottaa hallituksia solmimaan sopimuksia vesivarojen paremmasta hallinnasta, jotta vahingot saataisiin minimoitua. Pittockin mukaan seuraukset ovat vakavat, jos tilanteeseen ei puututa. Uhkakuvissa siintää vesivaroihin liittyviä konflikteja, tauteja ja ihmisten ravintotason laskua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.