Mainos

WWF: Itämeren suojelussa epäonnistuttu

Suomi sijoittui luonnonsäätiön vertailussa häntäpäähän. Suomen heikkoon kokonaissijoitukseen vaikutti muun muassa epäonnistuminen rehevöitymisen torjunnassa.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan Itämeren suojelussa on laajasti epäonnistuttu. Luonnonsäätiön kansainvälinen selvitys osoittaa, että suojelua edistävien kansainvälisten sopimusten toimeenpano on retuperällä kaikissa Itämeren maissa. Suomi sijoittuu vertailussa häntäpäähän yhdessä Puolan, Ruotsin, Viron ja Venäjän kanssa.

WWF julkisti kansainvälisen Itämeri-ohjelman teettämän selvityksen Itämeren suojelusta osana kapellimestari Esa-Pekka Salosen johtamaa Itämeri-festivaalia Tukholmassa tänään.

WWF:n selvityksessä arvioitiin Itämeren rannikkovaltioiden suojelutoimia rehevöitymisen, merenkulkuun liittyvien kysymysten, haitallisten kemikaalien, luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen sekä kestävän kalatalouden osalta.

Selvityksessä verrattiin sitä, miten valtiot ovat ratifioineet ja toteuttaneet Itämerta koskevia kansainvälisiä sopimuksia.

Selvityksen mukaan vain haitallisten kemikaalien osalta valtiot ovat selkeästi edistäneet kansainvälisten sopimusten toteuttamista. WWF:n mukaan Suomessa näin on tehty jopa kiitettävästi. Kaikissa muissa käsitellyissä suojelutoimissa Itämeren valtiot pääosin reputtivat pahasti.

Rehevöitymisen torjunta ontuu

WWF:n mukaan Suomen heikkoon kokonaissijoitukseen vaikutti muun muassa epäonnistuminen rehevöitymisen torjunnassa. Lisäksi Suomelta puuttuvat kokonaan ulkomerelle sijoittuvat suojelualueet, mikä laski Suomen sijoittumista luonnon monimuotoisuutta turvaavia toimia arvioitaessa.

WWF katsoo, että Suomen arvosanaa merenkulkuun liittyvien kysymysten osalta laski erityisesti se, ettei Suomi ole allekirjoittanut niin sanottujen myrkkymaalien käyttöä koskevaa sopimusta. Suomi ei myöskään ole allekirjoittanut painolastivesien käsittelyä koskevaa sopimusta, joka pyrkii estämään tulokaslajien saapumista Itämerelle.

- WWF:n kansainvälinen selvitys osoittaa, että meillä on paljon vielä käyttöönottamattomia keinoja suojella Itämerta. Itämerta ei auta, että jatkuvasti kehitetään paperilla uusia keinoja ja sopimuksia. Vanhat sopimukset on myös toimeenpantava, WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen sanoo luonnonsäätiön tiedotteessa.

Hän patistaa Suomen valtiota ratifioimaan olemassa olevat kansainväliset sopimukset viipymättä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.