Mainos

WTO:ssa sopu lääkkeiden lisensiointikiistassa

Maailman kauppajärjestön jäsenmaat pääsivät illalla sopuun vaikeaksi poliittiseksi kiistaksi nousseesta lääkkeiden lisenssikiistasta. WTO:n jäsenmaiden ministerit hyväksyvät työryhmässä hiotun julistuksen myöhemmin yleisistunnossaan Dohassa.

Sopu teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välejä pitkään hiertäneessä kiistassa lisäsi mahdollisuuksia Dohan kokouksen onnistumiseen. Samalla se poisti päiväjärjestyksestä tulenaran kiistan lääkkeiden pakkolisensien käyttämisestä kansanerveydellisissä kriiseissä.

Lääkejulistus perustuu WTO:n sihteeristön laatimaan luonnokseen. Keskeinen kiista lisenssien käyttöoikeudesta terveyskriiseissä ratkaistiin yhdistämällä kehitysmaiden ja teollisuusmaiden näkemykset. Julistuksella vahvistetaan teollis- ja tekijänoikeuksia koskevaan TRIPS-sopimukseen sisältyvä oikeus pakkolisenssoinnin käyttämiseen.

Poliittisen julistuksen avulla WTO-maat varmistavat sen, että kansanterveydellisessä hätätilassa kaikilla mailla on mahdollisuus hankkia lääkkeitä pakkolisenssioinnin avulla. Kaikilla mailla ei kuitenkaan ole käytännön mahdollisuuksia pakkolisensioinnin käyttöön. Tärkein syy on lääketeollisuuden puuttuminen. TRIP-nevostolle annetaan julistuksen mukaan tehtäväksi selvittää ensi vuoden loppuun mennessä, miten näiden maiden lääkkeiden saatavuus turvataan kriiseissä.

Pakkolisensiointi on ollut jo muutaman vuoden katkeran kiistan aiheena kehitysmaiden ja teollisuusmaiden välillä. Halpoja lääkkeitä tarvitaan sekä HIV/AIDS-epidemian että useiden muiden kansantervettä uhkaavien epidemioiden kuten tuberkuloosin ja malarian torjuntaan.

Vaikeaksi kiistan ratkaisun teki se, että pakkolisensiointi on suuri taloudellinen kysymys sekä lääkeyrityksille että lääkkeitä tarvitseville kehitysmaille. Patenttisuojan purkaminen kansaterveydellisessä kriisissä mahdollistaa halvempien lääkkeiden saatavuuden, mutta leikkaa samalla suoraan lääkeyritysten tuloja.

Pakkolisensiointi on TRIPS-sopimuksen ainoa poikkeus omistajan oikeudesta estää muita käyttämästä omaa patentoitua keksintöään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.