Mainos

WTO-neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina

WTO:n vapaakauppaneuvottelut jumiutuivat kiistelyyn Yhdysvaltain maataloustukien leikkaamisesta ja toisaalta maataloustuotteiden tullien alentamisesta. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki pitää neuvottelujen keskeytymistä kovana iskuna koko kansainväliselle kauppajärjestelmälle. Pahimmillaan neuvottelutauon uskotaan venyvän vuosia kestäväksi.

Maailman kauppajärjestön WTO:n vapaakauppaneuvottelut on keskeytetty tänään tuloksettomina.

Neuvottelijat arvioivat, että voi mennä kuukausia tai vuosia ennen kuin kriisiytynyttä Dohan kierrosta jatketaan uudelleen.

Viisi vuotta kestänyt Dohan kierros joutui vaakalaudalle, kun maratonneuvottelujen loppuspurtiksi tarkoitettu kokous keskeytettiin. WTO:n raskaan sarjan jäsenet Yhdysvallat, EU, Japani, Brasilia, Intia ja Australia eivät edistyneet kiistojen ratkomisessa riittävästi.

Keskustelut kilpistyivät jo pitkään hiertäneisiin riitoihin maatalouden tukien karsimisesta ja maataloustuotteiden markkinoille päästämisen helpottamisessa.

EU-komissaari syyttää kariutumisesta Yhdysvaltoja

Yhdysvallat syytti epäonnistumisesta kaikkia muita neuvottelijamaita sekä Euroopan Unionia, Intia ja EU taas Yhdysvaltoja.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson arvioi Yhdysvaltain olleen joustamaton maataloustukiensa leikkaamisessa. Kaikki muut osapuolet olivat valmiita tekemään tarvittavia myönnytyksiä, Mandelson korostaa.

Yhdysvallat taas syytti muita maita protektionismista. Pääneuvottelija Susan Schwabin mukaan muut maat suojelivat omia talouksiaan kansainväliseltä kaupalta eivätkä suostuneet leikkaamaan muiden muassa tullausmaksuja riittävästi.

Keskeyttämispäätös syntyi ilmeisesti neuvottelupöydässä, joskin WTO:n pääsihteeri Pascal Lamy oli uhannut neuvottelujen katkaisemisella hieman aiemmin. Päätös pyyhki neuvottelukalentereista pois perjantaiksi ja lauantaiksi suunnitellut kokoontumiset.

Neuvottelulähteiden mukaan voi mennä kuukausia tai jopa vuosia ennenkuin Dohan kierrosta jatketaan. Neuvottelujen jatkamisesta ei tehty mitään päätöksiä, mutta sovun vihoviimeisenä takarajana on pidetty vuodenvaihdetta.

”Varjo koko järjestelmälle”

Neuvottelujen kariutuminen heitti asiantuntijoiden mukaan varjon koko kansainväliselle kauppajärjestelmälle.

Kaikki WTO:n raskaan sarjan jäsenmaat kuitenkin vakuuttavat sitoutuvansa jatkossakin monenkeskiseen kauppajärjestelmään.

WTO:n pääsihteeri Lamy moittii jäsenmaita siitä, että kaikki valtiot eivät edes paljastaneet järjestön sääntöjen mukaisesti sitä, kuinka paljon maataloustukia ne maksavat. Kauppajärjestön arvion mukaan maailmassa jaetaan maataloustukia vuosittain liki 240 miljardia euroa.

Kaupan esteiden raivaamisen vaikeudesta kertoo se, että alunperin vuonna 2001 Qatarin pääkaupungissa alkanut neuvottelukierros piti saada päätökseen tammikuussa 2005.

Kauppaneuvottelujen keskeyttäminen ei ole täysin poikkeuksellista, sillä viimeksi niin tapahtui niin sanotulla Uruguayn kierroksella vuonna 1990. Uruguayn neuvottelut aloitettiin vuonna 1986, mutta saatiin päätökseen vasta 1993.

Lehtomäki: Tauosta voi tulla pitkähkö

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki pitää Dohan kierroksen keskeyttämistä kovana iskuna koko järjestelmälle. Hän povaa, että neuvottelutauko voi venyä pitkäksi.

- Tämä on kova isku koko järjestelmän uskottavuuden ja toimivuuden kannalta. Myös maailmantalous olisi kaivannut myönteisiä signaaleja sekä vapaakaupan että sääntöjärjestelmän kehittämisen osalta, Lehtomäki summaa.

Vaikka koko WTO-järjestelmä ei ehkä Dohan kierroksen keskeyttämisen takia horju, kertovat ongelmat siitä, että yhteisymmärryksen löytäminen on kauppajärjestössä käymässä erittäin vaikeaksi.

Paula Lehtomäki 2006

- Ja se on huolestuttavaa siksi, että WTO on ollut yksi keskeisimpiä keinoja hallita globalisaatiota, Lehtomäki painottaa.

Lehtomäen mielestä maailmantalous olisi kaivannut neuvottelujen kariutumisen sijaan kasvua ja vakautta tukevia uutisia. Siksi tilanne on huolestuttava myös suomalaisten yritysten kannalta.

- Lisäksi me olemme tavoitelleet tältä kierrokselta esimerkiksi teollisuustuotteille markkinoillepääsyä, siis alhaisempia tulleja eri puolilla maailmaa. Se olisi suomalaisyrityksille tärkeää, Lehtomäki kuvailee.

Lehtomäki povaa, että neuvottelutauko voi kestään pitkäänkin. Yhdysvalloissa neuvotteluhaluja voivat heiluttaa jo marraskuiset välivaalit, mutta vielä ongelmallisempaa olisi neuvottelujen venyminen ensi kesän yli.

- Toivon, että Dohan kierroksesta ei tulisi ikuisuusprojekti, mutta taukoperiodista voi tulla pitkähkö. USA:ssa myös kauppaneuvottelumandaatti on tietyllä tavalla ensi kesänä umpeutumassa, ja jää kysymykseksi miltä pohjalta USA jatkossa neuvottelee, Lehtomäki perustelee.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.