Mainos

WTO-neuvotteluiden aika käy vähiin

Haasteet viikonlopun WTO-neuvotteluille näyttävät ylitsepääsemättömiltä. G6-valtioiden ei uskota pääsevän sopuun mm. maatalous- ja teollisuustuotteiden tulleista.

Geneven vapaakauppaneuvotteluissa ei nähty tänään valonpilkahduksia. Kritiikkiä sai niskaansa erityisesti Yhdysvallat, kun taas EU oli jo lähempänä yhteisen sävelen löytämistä köyhien maiden ryhmän kanssa.

WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy myönsi neuvotteluiden olevan kriisissä, mutta uskoi, että ratkaisu voi vielä löytyä.

Neuvottelut maatalous- ja teollisuustuotteiden tulleista sekä maataloustuista eivät Lamyn mukaan edenneet piiruakaan kahden päivän aikana. Ratkaisuilla on jo kiire, sillä edellinen neuvottelutakaraja ylitettiin jo vappuna.

Neuvottelijamaat ovat lisänneet Lamyn valtuuksia helpottaakseen umpisolmun setvimistä.

- Edistystä ei ole tapahtunut, joten toki olemme kriisissä. Mutta sellaisessa kriisissä, joka on vielä selvitettävissä, Lamy totesi.

Yhdysvallat pitää kiinni maataloustuista Myös Yhdysvaltain neuvotteluedustaja Susan Schwab vakuutti uskovansa, ettei Dohan neuvottelukierros ole vielä kokonaan hengetön. Schwab joutui lauantaina yksin puolustamaan maataloustukia, kun EU liittoutui Brasilian, Intian ja muiden avainasemassa olevien kehitysmaiden kanssa. Yhdysvallat vastustaa tiukasti vaatimuksia suuremmista leikkauksista maataloustukiinsa. Vielä puoli vuotta sitten EU seisoi kysymyksessä Yhdysvaltojen rinnalla.

- Emme ole täällä pokkuroimassa teollisuusmaille ja auttamassa heitä voimistamaan otettaan markkinoista, Sambian kauppaministeri Dipak Patel alleviivasi.

- Meitä ei tule syyttää, jos tämä epäonnistuu.

Genevestä kantautuneiden viestien mukaan näyttää varsin epätodennäköiseltä, että sopua maatalous- ja teollisuustuotteiden tulleista sekä maataloustuista löydettäisiin viikonlopun aikana. Jos riitely jatkuu vielä useita viikkoja, aika ei riitä muiden aiheiden, kuten palveluiden, käsittelyyn ennen vuoden lopun ehdotonta takarajaa.

G6-sopu kaukana

Intian edustaja, ulkomaankauppaministeri Kamal Nath pakkaili jo laukkujaan eilisen kokouksen jälkeen, jossa vaikutusvaltaiset G6-valtiot eivät edistyneet neuvotteluissaan.

- G6-tapaamiset eivät enää jatku. Meidän on tunnustettava, että emme ole onnistuneet etenemään, sovussa on suuria aukkoja ja olemme kriisissä, ministeri sanoi.

G6-ryhmään kuuluvat EU, Yhdysvallat, Japani, Australia, Brasilia ja Intia. Ryhmän neuvotteluja on leimannut molemminpuolinen syyttely vauraiden ja kehittyvien maiden välillä.

G6-ryhmän sopua pidetään kuitenkin avainasiana liki viisi vuotta jumissa olleiden neuvottelujen etenemiselle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.