Mainos

WTO:n ratkaisut jäivät viime metreille

Maailman kauppajärjestön WTO:n Seattlen ministerikokouksen onnistuminen uuden kansainvälisen kaupan neuvottelukierroksen aloittamisessa jää viime hetken neuvottelujen varaan.

WTO

Sopua Seattlen kauppajulistuksesta etsittiin eilen Seattlessa myöhään yöhön jatkuneissa neuvotteluissa samaan aikaan kun ratkaisuihin jäljellä oleva aika väheni tunti tunnilta. Vuorokausi ennen kokouksen päättymistä 135 maan kauppaministerit eivät olleet saaneet synnytetyksi edes luonnosta loppuasiakirjaksi.

Kokouksen puheenjohtaja, Yhdysvaltain kauppaedustaja Charlene Barshefsky kertoi painostaneensa kokouksen viiden työryhmän puheenjohtajia tulosten saamiseksi. Työtä varauduttiin tekemään yötä myöten.

Samaan aikaan monet kokouksen osanottajat ilmaisivat eri tavoin tyytymättömyytensä sekä kokouksen työn organisointiin että kokousjärjestelyihin. Kehitysmaiden tyytymättömyys kohdistui niiden osallistumismahdollisuuksiin ja huipentui Afrikan yhtenäisyysjärjestön jäsenmaiden kirjalliseen vaatimukseen läpinäkyvyyden lisäämisestä.

Moni teollisuusmaiden kauppaministeri taas arvosteli poikkeuksellisen avoimesti Seattlen kokousjärjestelyjä. Maataloutta käsitellyt työryhmä sai oman työnsä valmiiksi torstaina illansuussa. vaikka senkin ehdotukseen kerrottiin jääneen vielä hieman hiottavaa. Maatalouden läpimurto herätti kuitenkin toiveita, että neljä muutakin työryhmää saisi aikaiseksi hyväksyttävissä olevat pohjaliuskat kauppajulistukseen.

Vuorokauden vaihtuessa tilanne oli kuitenkin vielä täysin auki. Kokouksen yleiskomitean kokous siirtyi siksi perjantaihin, jolloin kaikkien tarvittavien ministerikokouksen ja eri maiden päätösten on synnyttävä päivän aikana muutamassa tunnissa. Se merkitsee käytännössä sitä, että julistusluonnoksen pitäisi valmistua yön aikana tai viimeistään aamuksi, jotta se ehdittäisin käsitellä.

-Edistystä on tapahtunut kaikilla alueilla, mutta kaikilla alueilla on myös erimielisyyksiä. Tässä pätee vanha sanonta siitä, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu, sanoi WTO:n edustaja Keith Rockwell torstai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Sopiminen kierroksen laajuudesta ja käymisestä yhtenä neuvotteluna odotti myös julistustekstin valmistumista.

Työelämän normeista käytiin eilen kuumaa keskustelua Seattlen katujen lisäksi omassa ryhmässä WTO:n ministerikokouksen varsinaisten työryhmien ulkopuolella. Yhteistä näkemystä asian käsittelystä ei niissä tälläkään kertaa löytynyt.

Eilisiltana yhteisen kannan syntyminen tästä teollisuusmaiden ja kehitysmaiden kestokiistaksi WTO:ssa muodostuneesta asiasta näytti olevan yhtä kaukana kuin keskustelujen alkaessa. Lukuisat kehitysmaiden edustajat torjuivat tiukasti Yhdysvaltain ehdotuksen työelämän työryhmän perustamisesta WTO:on. EU:n ehdotus WTO:n ja ILO:n yhteisen foorumin perustamisesta sai aavistuksen myönteisemmän vastaanoton, mutta sillekään ei löytynyt kehitysmaiden keskuudessa ymmärrystä.

Kokouslähteiden mukaan kehitysmaiden vastustus työelämän kysymysten käsittelemiseen WTO:ssa oli jyrkkä. Se vain lujittui presidentti Bill Clintonin puheen jälkeen, jossa tämä viittasi asian yhteydessä mahdollisiin pakotteisiin.

Yhdysvallat pitää työelämän kysymyksiä esillä näyttävästi ja ajaa kaikin voimin asian käsittelyä WTO:ssa sisäpoliittisten paineiden vuoksi, joita Seattlen mellakat eivät ainakaan ole vähentäneet. EU:nkin aktiivisuuden taustalla on vahva kansalaismielipide ja poliittiset paineet. Mahdollisuudet WTO:n päätöksenteon edellyttämän yksimielisyyden syntymiseen tuntuvat tässä asiassa kuitenkin vähäisiltä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.