WTO:n maatalousneuvotteluissa pattitilanne

Jäsenmaiden pahimmat erimielisyydet koskevat maatalouden markkinoiden avaamista.

Maailman kauppajärjestön WTO:n keskeisten jäsenmaiden kauppaministereiden yritykset sopia Genevessä Dohan kierroksen maatalousneuvottelujen tavoitteista eivät tuottaneet kaivattua läpimurtoa. Vaikka kolmipäiväiset neuvottelut Sveitsissä päättyivät ilman mainittavia tuloksia, neuvotteluja päätettiin jatkaa ensi viikolla keskiviikkona ja torstaina.

Ministerikokoukseen on enää kaksi kuukautta, joten aika maatalouden neuvottelutavoitteista alkaa käymään vähiin.

Euroopan unionin, Yhdysvaltojen, Brasilian, Intian ja Australian kauppaministerit johtivat yrityksiä sopia paikallaan polkeneiden neuvottelujen tavoitteista ennen Hongkongissa joulukuussa pidettävää WTO:n ministerikokousta.

- Maailman kauppajärjestö WTO (World Trade Organisation) on hallitusten välinen maailmankaupan ja -talouden kehitystä ja monikansallista kauppajärjestelmää koskevan säännöstön noudattamista valvova kansainvälinen järjestö.

- WTO perustettiin 1.1.1995, ja sillä on 148 jäsenmaata.

- Toiminta perustuu jäsenvaltioita sitovaan monenväliseen sopimusjärjestelmään.

- Tavoitteena on vapauttaa maailmankauppa esteistä ja siten edistää taloudellista kehitystä ja hyvinvointia järjestön jäsenvaltioissa.

- WTO:n pääjohtajana toimii 1.9.2005 lukien seuraavat neljä vuotta Pascal Lamy Ranskasta.

Konkreettisen läpimurron saavuttaminen neuvotteluissa on välttämätöntä EU:n kauppakomissaarin Peter Mandelsonin mukaan.

- Olemme viime päivinä ratkaisseet joitain ongelmia. Olemme päässeet umpikujasta, mutta emme ole päässeet sopimukseen, Mandelson luonnehtii keskusteluja.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Portman sanoo olevansa pettynyt Euroopan unionin vastaukseen Yhdysvaltain maataloustarjoukseen.

- Maatalouden markkinoiden avaamisesta ei pystytty sopimaan mitään merkittävää, kertoo Portman.

WTO:n 148 jäsenmaan pahimmat erimielisyydet koskevat maatalouden markkinoiden avaamista. Neuvottelujen muillakin sektoreilla on ongelmia, mutta maatalouden pattitilanne on jarruttanut koko Dohan kierrosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat