Mainos

WTO:n Dohan kierroksen ratkaiseva kokous alkoi

Maailman kauppajärjestö WTO on aloittanut Genevessä Dohan kauppaneuvottelujen ratkaisevan kokouksen. Seitsemän vuotta jatkuneiden neuvottelujen onnistuminen riippuu keskustelujen tuloksesta. Koko viikon jatkuvaan epäviralliseen ministerikokoukseen osallistuu noin 30 kauppaministeriä kaikista WTO:n keskeisistä ryhmistä.

Geneven neuvottelujen päätavoite on maatalouden ja teollisuustuotteiden kaupan erimielisyyksien ratkaiseminen. Niissä pyritään sopimaan paljonko markkinoita avataan. Se mahdollistaisi Dohan kierroksen päättämisen vuoden loppuun mennessä.

Pääjohtaja Pascal Lamyn mukaan neuvottelutavoitteista sopiminen tällä viikolla on jäsenmaiden ulottuvilla.

- Voimakkaampaa kannustinta tulosten saavuttamiseksi voi tuskin olla kuin maailmantaloutta monilla alueilla uhkaavat ongelmat, elintarvikkeiden ja energian hintojen nousu ja rahoitusmarkkinoiden turbulenssi, sanoi Lamy avatessaan kauppakomitean epävirallisen kokouksen maanantaina.

Dohan sopimus antaisi hänen mukaansa maailmantaloudelle voimakkaan kasvusysäyksen.

Koko viikko on varattu keskusteluille eri kokoonpanoissa erimielisyyksien sovittelemiseksi. Kauppaneuvottelukomitea kokoontuu seuraavan kerran keskustelujen päätteeksi lauantaina.

Lamylta esitys perjantaina?

Kehitysmaiden ryhmä 20:n puhemiehenä toimivan Brasilian ulkoministeri Celso Amorim tapasi Lamyn viikonloppuna. Lamylta odotetaan epävirallisten keskustelujen pohjalta uutta sopimusesitystä.

- Paperin pitäisi olla käsissämme perjantaina, sanoi Amorim.

Kauppaministereiden neuvottelujen epäonnistuminen lykkäisi mahdollisen Dohan kierroksen kauppasopimuksen syntymistä Amorimin mukaan kolmella tai neljällä vuodella.

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson luonnehti neuvotteluja "vain kerran sukupolvessa tulevaksi tilaisuudeksi" uudistaa kansainvälistä maatalouskauppaa ja pitää markkinat avoimina.

- Ratkaisu on hyvin tärkeä. Kaupan vapauttamisen jatkaminen ja hyvinvoinnin kasvattaminen, erityisesti kehitysmaissa, on mahdollista vain, jos keskustelut onnistuvat, sanoi Mandelson.

Yhdysvallat on kauppaedustaja Susan Schwabin mukaan valmis leikkaaman kauppaa vääristäviä maataloustukia Dohan kierroksen onnistumisen varmistamiseksi. Hän sanoi, että Intian, Brasilian ja Kiinan kaltaisten nousevien talouksien on osaltaan oltava valmiita avaamaan omia markkinoitaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.