Mainos

WTO: Maailmankaupan hidastuminen kiihtyy

Kansainvälisen kaupan kasvu hidastuu Maailman kauppajärjestön WTO:n tänään Dohassa alkaneessa ministerikokouksessa julkistetun ennusteen mukaan tänä vuonna selvästi aiemmin ennakoitua enemmän.

Maailman tavarakaupan määrä kasvaa WTO:n tuoreen arvion mukaan vain 2 prosenttia, kun alkuvuodesta vielä ennakoitiin 7 prosentin kasvua. Ennakkotietojen mukaan maailmankaupan arvo kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla vain prosentin, kun kauppa koko viime vuonna kasvoi 12,5 prosenttia. Toisella vuosineljänneksellä maailmankaupan arvo näyttää WTO:n asiantuntijoiden mukaan jääneen pienemmäksi kuin vuotta aiemmin.

Teollisuusmaiden talouskasvun odottamattoman nopea hidastuminen heijastui WTO:n keräämien tietojen mukaan siten hyvin voimakkaasti kauppavirtoihin. Kaupan dollarimääräistä arvoa pienensi alkuvuonna myös dollarin kurssikehitys. WTO:n pääjohtaja Mike Moore varoitti Dohassa, että maailmankaupan ennuste on edelleen hyvin epävarma. Loppuvuoden kaupan ja talouskasvun ennustaminen on Yhdysvaltoihin syyskuussa tehtyjen terroristihyökkäysten jälkeen edelleen epävarmalla pohjalla ja yleinen luottamus talouskehitykseen heikko.

-Ennustettu kauan määrän 2 prosentin kasvuarviokin on yhä alustava. Arvioimme Länsi-Euroopan ja siirtymätalouksien ulkomaankaupan kasvun nousevan yli 2 prosenttiin, kun taas Pohjois-Amerikassa kasvu jää jonkin verran keskimääräistä hitaammaksi. Japanin vienti supistuu ja tuonti kasvaa hieman, sanoi Moore.

IT-alan kysynnän lasku leikkasi kauppavirtoja

Yleisen talouskasvun hidastumisen ohella merkittävä syy maailmankaupan kasvun hyytymiseen on WTO:n

mukaan informaatioteknologiaan tehtyjen investointien väheneminen. Ne vetivät viime vuosikymmenen loppupuolella maailmantalouden voimakasta kasvua, mutta ovat nyt supistuneet rajusti.

Tietokoneiden myynti jäänee WTO:n mukaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti ensimmäisen kerran koskaan pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. Puolijohteiden toimitukset puolestaan olivat kesäkuussa 30 prosenttia pienemmät kuin vuotta aiemmin. Informaatioteknologian kysynnän heikkeneminen heijastui alkuvuonna erityisesti Japanin ja useiden Aasian maiden vientiin, joka supistui toisella neljänneksellä kaksinumeroisin luvuin.

Kiinan ulkomaankaupan kehitys jatkui alkuvuonna vakaasti. Se johtui WTO:n raportin mukaan vahvasta kotimaisesta kysynnästä, valuutan vakaudesta suhteessa dollariin ja informaatioalan suhteellisen pienestä vientiosuudesta. Pohjois-Amerikan ulkomaankaupan kasvu hidastui alkuvuonna jyrkästi ja toisella neljänneksellä kauppa jäi jo pienemmäksi uin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Länsi-Euroopan vienti kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla vain 2,5 prosenttia ja tuonti 1,5 prosenttia.

"Uusi neuvottelukierros tukee talouden elpymistä"


Viime vuonna maailmankauppa ja maailmantuote kasvoivat poikkeuksellisen vauhdikkaasti. Maailman tavaratuotannon kasvu ylsi 4 prosenttiin ja maailmankaupan kasvu 12 prosenttiin. Kasvu oli nopeinta yli vuosikymmeneen. Tätä taustaa vasten kasvun hidastuminen on ollut hyvin rajua ja selvästi ennustettua suurempaa. Moore kannustikin Dohaan kokoontuneiden WTO:n 142 jäsenmaan kauppaministereitä päättämään pikaisesti uuden laajan maailmankaupan vapauttamiseen tähtäävän neuvottelukierroksen aloittamisesta.

-Laajapohjaiset kauppaneuvottelut on voitava aloittaa pikaisesti sekä monenkeskisen kauppajärjestelmän kehittämiseksi että luottamuksen lujittamiseksi talouskehitykseen, sanoi Moore. Uuden neuvottelukierroksen aloittaminen lisäisi Mooren mukaan WTO:n jäsenmaiden luottamusta kauppajärjestelmään. Samalla se varmistaisi, että WTO:n ylläpitämä monenkeskinen kauppajärjestelmä pystyy tehokkaasti nopeuttamaan maailmantalouden elpymistä ja paluuta kasvuun.

Hallitusten harkittu politiikka yhdessä WTO:n monenkeskisten kauppasääntöjen ja avoimen kaupan jatkamisen kanssa auttoivat Mooren raportin mukaan merkittävästi vähentämään vuonna 1997 alkaneen Kaakkois-Aasian talouskriisin vaikutuksia.
-Maailmankaupasta tuli osa kriisin ratkaisua ja sillä oli elimellinen osa luottamuksen palauttamisessa ja kriisistä toipumisessa. Harvoin kaupan tuomat edut ovat tulleet esiin yhtä selvästi, sanoi Moore. Uusi kauppaneuvottelukierros vaikuttaisi samoin nykyiseen talouden taantumaan, hän huomautti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.