WTO-kokous sopuun maatalouden vientituista

WTO:n niukka sopu turvasi Dohan kierroksen jatkon. Maatalouden vientituet poistuvat vuoden 2013 loppuun mennessä.

Maailman kauppajärjestön WTO:n Hongkongin kokous onnistui jatkoajalla turvaamaan Dohan kauppaneuvottelujen jatkumisen. Tiukkojen neuvottelujen jälkeen 149 WTO:n jäsenmaata pääsi lopulta sopuun viime metreille asti hiertäneestä maatalouden vientitukikiistasta.

Laihaksi luonnehdittu sopu pelasti sekä Dohan kierroksen jatkumisen että lujitti luottamusta monenkeskisen kauppajärjestelmän toimivuuteen. Hongkongin kokouksen onnistuminen vahvisti samalla uskoa kansainvälisen talouden kehityksen suotuisaan jatkumiseen.

Kauppaministerit vahvistivat WTO:n jäsenmaiden tavoitteeksi Dohan kierroksen onnistuneen päättämisen vuoden 2006 loppuun mennessä. Tarkoista neuvottelutavoitteista sovitaan viimeistään ensi huhtikuussa.

Hongkongin sopimus on selvästi kehityspainotteinen ja kasvattaa paineita tavara- ja palvelukaupan neuvotteluihin ensi vuonna.

- Dohan kierroksen neuvottelut on palautettu takaisin raiteilleen pitkän hiljaiselon jälkeen, sanoi WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy kokouksen päätyttyä.

Pääjohtaja luonnehti Hongkongin tuloksia todelliseksi, mutta vaatimattomaksi askeleeksi eteenpäin. Kierroksen työstä on Lamyn mukaan nyt tehty 60 prosenttia. WTO on hengissä ja voimissaan, hän totesi.

Hongkongin kokouksen puheenjohtaja John Tsang löi nuijan pöytään sovun syntymisen merkiksi kello 22.41 paikallista aikaa. Kokouksen loppuasiakirja viitoitti neuvottelujen jatkon ja ratkaisi samalla joukon erityiskysymyksiä, jotka olivat hiertäneet Dohan kierrosta. Yhteinen ratkaisu löytyi sekä puuvilla- että banaanikiistoihin ja teollisuusmaiden markkinoiden avaamiseen köyhimmille maille.

Maatalouden vientituet lopetetaan sopimuksen mukaan asteittain vuoden 2013 loppuun mennessä. Tukien purkaminen aloitetaan, kun Dohan sopimuksen toimeenpano alkaa. Mikäli kierros saadaan päätökseen ensi vuonna, alkaa sen toimeenpano vuoden 2008 alusta.

Markkinat avautuvat vähiten kehittyneille maille vuoden 2008 alusta

Teollisuusmaat avaavat markkinansa vähiten kehittyneille maille vuoden 2008 alusta. Ratkaisu oli osin kompromissi, sillä sopimuksen mukaan tuotteista vapautetaan 97 prosenttia. Kehitysmaille markkinoiden avaaminen vähiten kehittyneille maille on vapaaehtoista. Euroopan unioni avasi omat markkinansa köyhimmille maille jo vuonna 2001.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemi oli tyytyväinen Hongkongin sopimuksen kehityspainotteisuuteen. Tältä osin monet ratkaisut ovat sellaisia, joita myös Suomi on ajanut. Viikon kovan työn jälkeen lopputulos tuntuu jo onnistumiselta, vaikka alun perin Hongkongin kokoukseen asetettuja tavoitteita ei saavutettukaan, hän totesi.

- Kun umpisolmu on nyt avattu ja tavoitepäivämäärät sovittu, on ensi vuonna edessä tiukka neuvottelujakso Dohan kierroksen päättämiseksi, Kiviniemi totesi.

Silloin on hänen mukaansa saatava lisää sisältöä sekä tavara- että palvelukaupan neuvottelutuloksiin.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan vientitukipäätös merkitsee sitä, että EU:n maatalouden joustovara on vähissä. Sopimuksen toteuttaminen asettaa koville sekä unionin että Suomen, Korkeaoja sanoi. Hän arvioi, ettei EU:lle juuri jää liikkumavaraa markkinoille pääsyyn vientitukien poistamisen jälkeen.

Tavarakaupan neuvotteluissa tullien alennuksista sovitaan Hongkongin loppuasiakirjan mukaan niin sanottua Sveitsin kaavaa noudattaen eli korkeimpia tulleja alennetaan eniten. Tavara- ja palvelukaupan neuvotteluja jatketaan aiempien kaavailujen mukaisesti. Ne jäivät Hongkongin kiistoissa kuitenkin selvästi kehityskysymysten ja maatalouden vientitukien varjoon.

Hongkongin kokous muodostui virstanpylvääksi myös kehitysmaille. Niiden ääni kuului entistä voimakkaampana ja se näkyi myös kokouksen loppuasiakirjassa. Hongkongissa kaikki kehitysmaat yhdistivät ensimmäisen kerran voimansa konkreettisten neuvottelutavoitteiden ajamiseksi.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

(Kymmenen uutiset 18.12.2005)

Lue myös:

    Uusimmat