Mainos

WTO-kiista syventää Aasian ja USA:n välistä kuilua

Katkera kiista Maailman kauppajärjestön WTO:n uudesta pääjohtajasta syventää Aasian ja Yhdysvaltain välistä erimielisyyttä ja tiukentaa Aasian maiden suhtautumista markkinoiden avaamiselle, sanovat analyytikot.

Taistelu johtajan paikasta saattaa myös johtaa Aasian poliittisten suhteiden uudelleen ryhmittymiseen sekä jakaa Aasian ja Tyynenmeren alueen taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin. WTO:n 134 jäsentä ovat jo viikkoja vääntäneet kättä siitä, kuka nimitetään järjestön pääjohtajaksi Renato Ruggieron jälkeen.

Ruggiero astui viime viikolla syrjään tehtävästä nelivuotiskautensa päätteeksi. Paikkaa havittelevat Thaimaan varapääministeri Supachai Panitchpakdi ja Uuden-Seelannin entinen pääministeri Mike Moore. Japani, muu Aasia ja Lähi-itä kannattavat Supachaita, kun taas Moorea tukevat Yhdysvallat, suurin osa Etelä-Amerikan maista ja tärkeimmät Euroopan maat.

-Kyse on siitä, kenen taakse isot maat - Yhdysvallat ja Japani - asettuvat ja erottavana tekijänä tässä ovat taloudelliset asiat ja markkinafilosofia, eikä suinkaan maantieteellinen asema, sanoi Singaporen yliopiston Eurooppa-tutkimuksen apulaisprofessori Trond Gilberg.

Hänen mukaansa Yhdysvallat yrittää Mooren avulla edistää ajatusta vapaasta markkinataloudesta, kun taas Japani välittää Supachain kautta uskoaan valtion voimakkaaseen asemaan taloudessa. Useat Aasian maat ovat vahvasti sitä mieltä, että Yhdysvallat yrittää pakottaa niitä avaamaan markkinoitaan. Yhdysvaltain hallitus antoi äskettäin varoituksen useille Aasian maille niiden haitallisista kauppatavoista ja uhkasi viedä ne WTO:hon ratkaistaviksi.

Malesian taloudellisen tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Mohammad Haflah Piei varoittaa lisäksi, että kiista saattaa siirtyä Apeciin, jonka vuosikokous pidetään tänä vuonna Uudessa-Seelannissa. Uuden-Seelannin lisäksi Apeciin kuuluvat mm. Thaimaa ja useimmat Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin jäsenmaat, jotka tukevat voimakkaasti Supachaita. Myös Yhdysvallat ja Japani ovat järjestön jäseniä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.