Mainos

WTO kiirehtii neuvotteluja kaupan vapauttamisesta

WTO:n pääjohtajan mielestä monenkeskeinen kauppajärjestelmä heikentyy mikäli Dohan kierros kaatuu.

Maailman kauppajärjestön pääjohtaja Pascal Lamy kiirehtii neuvotteluja kaupan vapauttamisesta.

Dohan kierroksen sopimuksen sisällöstä on hänestä päästävä sopuun heinäkuuhun mennessä tai kierros kaatuu lopullisesti. Lamy varoittaa, että kaatuminen heikentäisi monenkeskistä kauppajärjestelmää.

Läpimurto on pääjohtajan mielestä saavutettava ennen kuin Yhdysvaltain presidentin neuvotteluvaltuudet umpeutuvat heinäkuun alussa.

Dohan kierros tähtää maailmankaupan esteiden vähentämiseen. Lamyn mukaan sopimus voidaan neuvotella valmiiksi noin kahdeksassa kuukaudessa, jos markkinoiden avaamista koskevat erimielisyydet sovitaan. Läpimurto neuvotteluissa vaatii hänestä "perusteiden sopimista maataloustukien ja maataloustullien alentamisesta ja teollisuustuotteiden tullien laskemisesta".

Sopimuksen perusmalli on Lamyn mukaan jo valmis. Neuvottelijoiden "on vain sovittava tarkoista numeroista". Keskeiset kauppamahdit Yhdysvallat, Euroopan unioni, Intia, Brasilia ja Japani käyvät jatkuvasti taustakeskusteluja ratkaisun löytämiseksi.

Neuvottelut katkesivat heinäkuussa erimielisyyksiin maataloustuotteiden kaupasta ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamisesta. Keskustelujen jatko sai tammikuussa tukea johtavien kauppamaiden ulkomaankauppaministereiltä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.