WTO hyväksyi halpalääkkeet kehitysmaihin

Maailman kauppajärjestö WTO on päässyt sopimukseen halpojen lääkkeiden käytöstä kehitysmaissa. Ratkaisun uskotaan helpottavan olennaisesti esimerkiksi aidsin ja malarian hoitoa.

Maailman kauppajärjestön WTO:n yleisneuvosto on hyväksynyt viimein sopimuksen, jonka mukaan köyhille maille annetaan lupa tuoda maahan halpoja kopiolääkkeitä muun muassa malarian ja aidsin torjuntaan.

-Päätös, jonka juuri teitte, on historiallinen WTO:lle. Se osoittaa, että järjestö kykenee käsittelemään myös humanitaarisia kysymyksiä, ei vain taloudellisia, kiitteli järjestön pääsihteeri Supachai Panitchpakdi jäsenmaiden edustajia.

Sopimuksen syntymisestä kerrottiin jo torstaina, ja yleisneuvoston odotettiin hyväksyvän asian ilman ongelmia, sillä kaikki WTO:n 146 jäsenmaata olivat sen jo hyväksyneet. Kylmä suihku tuli kuitenkin vielä samana iltana, kun sopimuksen kerrottiin vaativan sittenkin vielä neuvotteluja.

Halpalääkkeiden viennistä köyhiin maihin on kiistelty maailmankaupassa vuodesta 2001. Syntyneen sovun odotetaan tuovan lisäpotkua pahasti takkuilleeseen WTO:n uusimpaan neuvottelukierrokseen, nk. Dohan kierrokseen.

Patenttisäädöksiä löysennetään

Sopimuksen mukaan maailmanlaajuisia patenttisäädöksiä löysennetään niin, että köyhillä mailla on mahdollisuus tuoda maahan geneerisiä kopioita patentoiduista lääkkeistä. Mahdollisuus näihin lääkkeisiin on tärkeä varsinkin useille Afrikan maille, joilla ei ole omaa lääketeollisuutta.

Afrikassa noin 30 miljoonaa ihmistä sairastaa aidsia. Afrikkalaisten neuvottelijoiden mukaan sopimuksesta pyrittiin saamaan sellainen, että se paitsi mahdollistaa köyhien maiden lääkkeiden saannin, myös estää hyväksikäytön kopiolääkkeiden valmistuksessa. Sopimus sisältää muun muassa lupauksen siitä, että geneerisiä kopioita ei valmisteta taloudellisen hyödyn vuoksi.

Aiemmin varsinkin Yhdysvallat on vastustanut patenttisäädösten löysentämistä, koska se on pelännyt, että myös niin kutsutuista elämäntapalääkkeistä kuten Viagrasta aletaan tehdä halpoja kopioita. Ilmeisesti juuri tämän pelon vuoksi sopimusta jouduttiin sorvaamaan yleisneuvostossa vielä eilen ja tänään.

Kansainvälinen köyhyyden poistamista edistävä kansalaisjärjestö Oxfam moitti jo torstaina sopimusta siitä, että se sisältää lopulta niin paljon esteitä, ettei siitä ole hyötyä kaikkein köyhimmille. Kansainvälisen lääketeollisuuden liiton mielestä sopimus kuitenkin keskittyy eniten lääkkeitä tarvitseviin, ja isot lääkevalmistajat pitivät sopimusta tervetulleena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat