Mainos

WTC:n jälleenrakentamisesta riita

New Yorkin World Trade Centerin jälleenrakentamisesta on paisumassa lihava riita. Tontin haltija haluaa paikan kaupalliseen käyttöön muistomerkin sijaan.

Tontin haltija ja rakennusprojektin rahoittaja haluaa paikan täyteen kaupalliseen käyttöön. Kaupungin johto ja arkkitehti taas kaavailevat iskun muistoksi valtavaa tyhjää tilaa. Arkkitehti näyttää nyt joutuvan väistymään.

World Trade Center oli nähtävyys ennen terrori-iskua. Turisteja virtasi maailman suurimman kaupallisen rakennuskompleksin näköalapaikoille ja liikkeisiin.1200 yritystä työllisti neljääkymmentätuhatta ihmistä.

Tornien piti olla varma investointi myös newyorkilaiselle sijoittajalle joka teki tontista kolmen miljardin dollarin arvoisen vuokrasopimuksen loppukesästä 2001. Kahden kuukauden kuluttua tornit romahtivat.

Nyt, lähes kaksi vuotta iskun jälkeen kaupunki hoputtaa rakennusprojektia käyntiin. Arkkitehti Daniel Libeskindin suunnitelmaan kuuluu viiden rakennuksen muodostama kehä ja reilun puolen kilometrin korkuinen Vapauden Torni.

Tämä kuitenkaan ei tontin omistajaa miellytä. Sijoittaja Larry Silversteinin mukaan alueelle on rakennettava yhtä paljon toimistotilaa kuin siinä oli ennen iskua. Kaupunginisät puhuvat kauniisti tyhjän tilan pyhittämisestä uhrien muistolle, mutta hankkeen keskeistä rahoittajaa on vaikea vaientaa.

Silverstein vastustaa myös Vapauden tornin terävää huippua, joka nostaisi rakennuksen kustannuksia.

Sijoittaja onkin nyt palkannut oman arkkitehdin, joka on muokannut voittajaehdotusta vastaamaan kaupallisia tavoitteita. Arkkitehti Libeskind puolestaan on hankkinut huippujuristin puolustamaan mestariteostaan.

Kuvernööri George Pataki on yrittänyt hillitä taistoa. Joko ollaan tiimissä tai sitten ulkopuolella, hänen tiedottajansa tokaisi pressitilaisuudessa. Avoimeksi jäi vain se, kummasta tiimistä oli kysymys.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.