Mainos

WTC-iskut saivat suomalaiset etsimään kaukaisia sukulaisiaan

Suomen pääkonsulaatin henkilökunta New Yorkissa havahtui terrori-iskujen aamuna poikkeukselliseen toiminta-ohjeeseen: "Kaikki pääsaliin television ääreen".

- Katsoimme ensimmäistä törmäystä epäuskossa uudelleen ja uudelleen, kunnes toinen kone osui, muistelee lehdistö- ja kulttuuriasioiden assistentti Anne Uuttu.

Pian tulivat evakuointimääräykset, jotka tyhjensivät koko edustustoalueen ja YK:n toimitilat Manhattanin itäisellä keskikaupungilla.

Kadulla näkymä oli kuin kauhuelokuvasta.

- Savun ja tuhkan peittämät ihmiset tulivat ihmismassana alakaupungilta. Se oli kuin kokolattiamatto olisi liikkunut, kertoo konsuliasiainhoitaja Kristiina de Prado.

Liikenne oli pysähtynyt, ja uutiset pauhasivat pysäköityjen autojen radioista. Ihmiset parveilivat näyteikkunoiden edessä katsoakseen television suoraa lähetystä. Alakaupungilta nousi musta pilvi.

Edustuston työntekijät kävelivät kokoontumiseen tuolloin pääkonsulina toimineen Jukka Leinon residenssiin.

- Kun pääsimme perille, hän sanoi: "Ne ovat nyt alhaalla", Uuttu sanoo.

"Mahdoton tehtävä"

Henkilökunta alkoi välittömästi selvittää, onko uhrien joukossa suomalaisia. Huonojen puhelinyhteyksien vuoksi tietojen saanti muun muassa lento-yhtiöiltä tuntui aluksi mahdottomalta tehtävältä.

- Perheellisinä ihmisinä monilla työntekijöillä oli myös hätä omista läheisistään, konsuliasiainhoitaja Tarja Silverman sanoo.

Seuraavina päivinä käytiin läpi parinsadan nimen listaa ihmisistä, jotka olisivat voineet olla tuhoalueilla. Huolestuneita soittoja tuli jatkuvasti: joukossa oli niin läheisiä kuin kaukaisia omaisia.

- Soittaja saattoi olla huolissaan sukulaisesta, jota ei ollut tavannut moneen vuoteen välirikon vuoksi, Uuttu muistelee.

Kaikki suomalaiset löytyivät kunnossa. Samaan aikaan New Yorkin kadut täyttyivät ilmoituksista, joissa etsittiin kadonneita ihmisiä.

Terrori-iskut muuttivat monen edustuston työntekijän elämän pysyvästi. De Prado muistelee, kuinka ennen iskuja New Yorkin arki oli huoletonta.

- Yhä jos matkustajakone lentää Manhattanin yllä, ihmisten katseet nousevat. Tätä ei tapahtunut ennen.

Kuukausien jälkeen iskuista New Yorkin poliisi toimitti pääkonsulaattiin WTC-raunioista löytyneen Suomen lipun. Se on nyt juhlasalissa kehystettynä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.