Mainos

Worldwatchin pääjohtaja arvostelee ydinvoimahanketta

Amerikkalaisen Worldwatch pääjohtaja Christopher Flavin sanoo, että Suomella on useita energiavaihtoehtoja ja että ydinvoiman lisääminen olisi virhe.

Worldwatch-instituutin pääjohtaja Christopher Flavin arvostelee jyrkästi viidennen ydinvoimalan rakentamishanketta Suomessa. Flavinin mukaan ydinsähkö on kalliimpaa kuin kaasulla, hiilellä tai tuulivoimalla tuotettu sähkö.

Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Suomen pitäisi Flavinin mielestä investoida energian tehokkaampaan käyttöön, ei ydinvoimaan.

Varsinaisesti Worldwatch-instituutin johtaja saapui Suomeen julkaisemaan laitoksen vuotuista Maailman Tila -raporttia. Julkistamistilaisuuden keskustelu pysytteli kuitenkin lähes pelkästään suomalaisessa energiaratkaisussa, johon johtajalla oli selvä kanta. Flavin asetti kyseenalaiseksi suomalaisten ydinvoimarakentajien ja hankkeen rahoittajien laskutaidon.

- Ydinsähkö ei ole taloudellisesti kilpailukykyistä, ei perinteisten hiilen tai kaasun suhteen, mutta ei myöskään tuulivoiman suhteen, Flavin sanoi.

Suomalaisten voimalarakentajien näkemys ydinvoimasta ympäristöystävällisenä energiana ei kelpaa Flavinille.

- Parempi ratkaisu ilmasto-ongelmiin on energian tehokas käyttö.

Flavin pitää ydinenergiateollisuutta auringonlaskun alana. Sen sijaan aurinkoenergian käyttö on kasvanut viime aikoina vuosittain lähes 20 prosentilla ja tuulivoiman käyttö kolmellakymmenellä prosentilla vuosittain.

- Ydinvoima kuuluu nykyisin jo teknologian historiaan, Flavin linjasi.

Esimerkiksi Suomelle Flavin tarjoaa Tanskaa ja Saksaa eli maita, jotka ovat viime vuosina sijoittaneet runsaasti tuulivoimaan. Tanskan sähköntuotannosta kohta viidennes tulee tuulivoimasta. Suomella olisi Flavinin mielestä myös runsaasti mahdollisuuksia lisätä bioenergian käyttöä.

Ydinvoimakeskustelu jatkuu eduskunnassa


Eduskunnassa jatkui illalla viidettä ydinvoimalaa koskeva lähetekeskustelu.

Keskustelu on tarkoitus saattaa päätökseen vielä tänään. Asiaa käsitellään tämän jälkeen kahdeksassa valiokunnassa, täysistuntoon se palaa toukokuun lopussa.

Keskustelu ydinvoimasta on ollut maltillista. Äänestystulosta on vaikeata ennakoida, koska kolmannes kansanedustajista vielä harkitsee tai ei halua ilmoittaa kantaansa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.