Worldwatch: vesipula tulevaisuuden uhka

Vesipula uhkaa tulevina vuosikymmeninä ruuantuotantoa ja voi johtaa myös vakaviin poliittisiin ristiriitoihin, varoittaa ympäristökysymysten tutkimiseen keskittyvä Worldwatch-instituutti.

Worldwatchin tuoreen raportin mukaan vuonna 2025 - alle 30 vuoden kuluttua - 40 prosenttia maailman ihmisistä elää alueilla, jotka kärsivät jatkuvasti veden puutteesta.
-Maailman poliittiset johtajat aliarvioivat suuresti vesipulan vaikutusta ruuan tuotantoon, luonnon toimintakykyyn sekä alueelliseen rauhaan ja tasapainoon, arvostelee Dividing Waters -raportin laatinut tutkija Sandra Postel.

Raportin mukaan vesipulan tuomat ongelmat näkyvät jo nyt Jordanin, Niilin sekä Eufratin ja Tigrisin laaksoissa. Aasiassa vesipula leimaa Aral-järven allasta ja Gangesin aluetta.

Kierrätystä ja hinnoittelua sääntelijöiksi

Uusien makean veden lähteiden löytäminen on vaikeaa ja kallista. Worldwatch suositteleekin esimerkiksi pesuveden kierrätystä. Lisäksi käyttövesi tulisi hinnoitella nykyistä järkevämmin tuhlauksen estämiseksi.

Maailmassa on yli 200 sellaista jokea, jotka virtaavat kahden tai useamman eri maan halki. Minkäänlaista kansainvälistä yleissopimusta ei kuitenkaan ole siitä, miten vesivarat tulisi jakaa.

Israelin ja palestiinalaisten sopimuksessa vuonna 1995 Länsirannan pohjavesivarat sovittiin arabien omaisuudeksi. Tällä hetkellä alueen juutalaissiirtokuntien asukkaat käyttävät kuitenkin noin neljä kertaa niin paljon vettä kuin palestiinalaiset naapurinsa ja maksavat siitä halvempaa kuutiometrihintaa.

Egypti ja Sudan tekivät jo 1959 sopimuksen, jolla ne jakoivat keskenään lähes 90 prosenttia Niilin vuosittaisesta virtaamasta. Sopimus on nyt ongelma Niilin lähteillä sijaitsevalle Etiopialle, joka tarvitsisi vettä omaan kehitykseensä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat