Mainos

Wolfowitz kiirehtii kaupan vapauttamista

Maailmanpankin uusi pääjohtaja arvioi Helsingissä, että kaupan vapauttaminen auttaisi kehitysmaita enemmän kuin kehitysapu.

Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz haluaisi kiirehtiä kansainvälisen kaupan vapauttamista.

Helsingissä vieraileva Wolfowitzin mukaan kaupan vapauttaminen auttaa kehitysmaita vielä enemmän kuin kehitysapu. Kehitysmaat hyötyvät pankin selvitysten mukaan kehitysmaiden välisen kaupan vapauttamisesta lähes yhtä paljon kuin kaupan vapauttamisesta teollisuusmaiden kanssa.

- Kaikki hyötyvät kaupan esteiden purkamisesta, sekä teollisuusmaat että kehitysmaat. Eniten se kuitenkin auttaa niitä 1,2 miljardia kaikkein köyhintä ihmistä, jotka joutuvat elämään alle dollarilla päivässä, huomautti Wolfowitz.

Wolfowitz haluaa parantaa Afrikan tilanteen

Wolfowitz nostaisi Afrikan auttamisen pankin ensisijaiseksi tehtäväksi. Wolfowitz sanoi Helsingissä, ettei Afrikan tilanne ole hyväksyttävissä.

Wolfowitzin mukaan köyhyyden poistamisen lisäksi Maailmanpankin pitäisi tukea Saharan eteläpuolisen Afrikan kehitystä. Köyhien määrä on peräti kaksinkertaistunut 300 miljoonaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa parinkymmenen vuoden aikana.

Paul Wolfowitz:

"Maataloustuet skandaalimaisen korkeat"

Wolfowitzin mielestä WTO:n Dohan-kierroksen jumiutuneissa neuvotteluissa olisi pakko päästä eteenpäin Hongkongissa joulukuussa.

Wolfowitzin mukaan kauppakiistassa ei ole kyse vain maataloudesta, jonka tukea hän luonnehti "skandaalimaisen korkeaksi". Teollisuusmaiden veronmaksajat ja kuluttajat maksavat kukkarostaan maataloustukea yli kolmesataa miljardia euroa vuodessa. Maatalouden lisäksi kauppaneuvotteluissa on edettävä tavarakaupan ja palvelujen alueella ja kaikkien on tehtävä myönnytyksiä, sanoi Wolfowitz.

Wolfowitz osallistuu Helsingissä kaksipäiväiseen Maailmanpankin parlamentaarisen verkon kokoukseen. Joukossa on 200 parlamentaarikkoa 70 maasta. Kokous päättyy huomenna.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.