Mainos

Wolfensohn: Palestiinalaiset konkurssin partaalla

Lähi-idän erityislähettiläs on varoittanut ns. Lähi-idän nelikkoa eli Yhdysvaltoja, EU:ta, YK:ta ja Venäjää synkistä näkymistä. EU on puolestaan ilmoittanut antavansa palestiinalaisille suuren määrän avustuksia helpottaakseen palestiinalaishallinnon kriisiä.

Kansainvälinen Lähi-idän erityislähettiläs James Wolfensohn varoittaa, että palestiinalaisten itsehallinto ajautuu konkurssiin kahdessa viikossa Israelin lopetettua verojen ja tullimaksujen tilittämisen hallinnolle äärijärjestö Hamasin voitettua parlamenttivaalit.

Vaikka palestiinalaisten itsehallinto selviäisi ahdingostaan avunantajamaiden hätäavun turvin, talouskriisi saattaa Wolfensohnin mukaan synnyttää uusia väkivaltaisuuksia ja kaaosta.

Wolfensohn on varoittanut synkistä näkymistä kirjeellä ns. Lähi-idän nelikkoa eli Yhdysvaltoja, EU:ta, YK:ta ja Venäjää. Uutistoimisto Reuters sai kirjeen haltuunsa yhdeltä nelikon jäseneltä.

EU:lta apua palestiinalaisille

Euroopan unionin komissio oin ilmoittanut antavansa palestiinalaishallinnolle 120 miljoonan euron apupaketin äärijärjestö Hamasin vaalivoitosta huolimatta.

Rahoilla on tarkoitus kattaa hallinnon juoksevia peruskuluja noin kahden kuukauden ajan. Niillä maksetaan esimerkiksi sähkölaskuja sekä virkamiesten palkkoja.

Suurin osa rahoista kanavoidaan YK:n järjestöjen kautta. Lisäksi EU ottaa suoraan hoidettavakseen palestiinalaisten saamia laskuja. Näin halutaan estää rahan päätyminen terroristijärjestöksi luokitellun Hamasin taskuihin.

Palestiinalaisilla on ollut viime aikoina suuria vaikeuksia maksaa kulujaan. Hallinnon pitäisi esimerkiksi maksaa israelilaiselle energiayhtiölle suuret sähkö- ja lämmityslaskut.

EU odottaa viestiä Hamasilta

EU-maiden ulkoministerit vahvistavat, että palestiinalaishallinnon avustamista jatketaan hallituksen muodostamiseen asti. Sitä ennen vaalivoittaja Hamas ei ole lopullisesti vallassa.

EU arvioi avun jatkoa uudestaan, kun hallitus on syntynyt. Avun jatkumisen ehtona on, että Hamas tunnustaa Israelin ja luopuu väkivallasta.

- Nyt odotetaan selvää viestiä Hamasilta, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi Brysselissä.

Tähän asti EU on ollut Yhdysvaltoja ja Israelia haluttomampi katkaisemaan yhtäkkiä palestiinalaisten apua, koska se voisi johtaa Länsirannan ja Gazan kaaokseen.

Jonkinlaista hätäapua EU joutunee jatkamaan joka tapauksessa, etteivät kaikki palestiinalaiset joutuisi kärsimään Hamasin asenteesta. Esimerkiksi suuri osa terveydenhuollon ja poliisivoimien kustannuksista katetaan avustuksin.

EU on palestiinalaishallinnon ylivoimaisesti suurin rahoittaja. Myös Suomi tukee palestiinalaishallintoa EU kautta sekä suoraan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.