Mainos

Winnie Mandela oikeuteen talousrikoksista

Winnie Madikizela-Mandela on asetettu Etelä-Afrikassa syytteeseen kymmenistä petoksista ja varkauksista. Syyttäjän mukaan rikoksista seuraa vankeustuomio.

Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandelan entinen vaimo, on asetettu Etelä-Afrikassa syytteeseen 60 petoksesta ja 25 varkaudesta.

Madikizela-Mandelan ja välittäjä Andy Moolmanin epäillään ansainneen rikoksillaan noin 100 000 euroa. Molemmat syytetyt vannoivat syyttömyyttään oikeudenkäynnin alkaessa tänään.

Syyttäjän mukaan Moolman ja Madikizela-Mandela petkuttivat suuria summia rahaa vilpillisillä pankkilainoilla. Moolman otti pankkilainoja olemattomille ihmisille Madikiziela-Mandelan nimikirjoitusta hyväksikäyttäen. Keksittyjen henkilöiden väitettiin olevan jäseninä Afrikan kansalliskongressin ANC:n naisjaostossa, jonka johdossa Madikiziela-Mandela toimii. Lainarahat siirrettiin sitten Madikiziela-Mandelan tilille.

Syyttäjän mukaan kaksikkoa voi odottaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus, jos heidät todetaan syyllisiksi kaikkiin 85 rikokseen. Näin pitkään rangaistukseen syyttäjäkään ei usko, mutta pitää vankeusrangaistusta kuitenkin todennäköisenä. Syyttäjän ja puolustuksen uskotaan marssittavan oikeussaliin kymmeniä todistajia.

Aiemmin syyte sieppauksesta

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Winnie Madikiziela-Mandela on julkisen kohun kohteena. Kesäkuussa parlamentin komitea kuulusteli häntä, koska komiteaa oli kummastuttanut, miten Madikiziela-Mandela voi elää niin leveästi pelkällä edustajanpalkalla.

Vuonna 1991 hänet tuomittiin 14-vuotiaan pojan sieppauksesta. Pojan ruumis löydettiin Madikiziela-Mandelan kodin lähistöltä kurkku leikattuna. Murhasyyte kuitenkin kumottiin oikeudessa, ja hänen kuusivuotinen vankeusrangaistuksensa lieveni valituksen myötä sakoiksi.

Kohuista huolimatta Madikiziela-Mandela on yhä suosittu varsinkin Etelä-Afrikan köyhien keskuudessa, jossa häntä pidetään sorrettujen puolustajana. Apartheidin aikana hänet tunnettiin maan hallituksen Apartheid-politiikan kiihkeänä vastustajana. Hän onkin saanut lempinimen "kansakunnan äiti".

Madikiziela-Mandelan mainetta kasvatti myös hänen avioliittonsa vapaustaistelija Nelson Mandelan kanssa. Suhde kuitenkin mureni vuonna 1995, kun Mandela erotti vaimonsa hallituksesta. Pari erosi vuotta myöhemmin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.