Mainos

Winnie Mandela kiistää kaiken

Etelä-Afrikan presidentin Nelson Mandelan entinen vaimo Winnie Madikizela-Mandela kiisti perjantaina kaikki häntä esitetyt vastaan murha- ja pahoinpitelysyytökset. Winnie Mandela vastasi syytöksiin Etelä-Afrikan totuuskomission edessä, joka on jo runsaan viikon tutkinut hänen tapaustaan.

Todistajien mukaan Winnie Mandela ja hänen henkivartijaryhmänsä, "Mandelan jalkapallojoukkue", ovat syyllistyneet murhiin, kidutuksiin ja pahoinpitelyihin.
Winnie Mandelan mukaan kaikki syytökset ovat tekaistuja ja naurettavia. Hän on jo aiemmin vakuuttanut syyttömyyttään ja katsonut joutuneensa poliittisen ajojahdin kohteeksi. Todistajat puolestaan ovat kertoneet Winnie Mandelan eläneen kaksoiselämää: maailmalla hän oli palvottu rotusorron vastustaja, mutta ylläpiti valtaansa Johannesburgin Soweton esikaupungissa terrorilla.

Winnie Mandela torjui henkivartijaryhmänsä entisen johtajan Jerry Richardsonin väitteen, että hän olisi antanut käskyn 14-vuotiaan Stompie Seipein ja kahden muun aktivistin murhaamiseen. Samoin hän kiisti antaneensa määräyksen Soweton aluelääkärin Abu Baker Asvatin murhaamiseen.
Winnie Mandelan asianajaja kysyi, antoiko hän käskyn Seipein murhasta, kun uhri oli ensin piesty lähes kuoliaaksi. Mandela vastasi tähän, että väite naurettava ja täysin mieletön. Mandelan mukaan hänellä ei ollut "suoraa valvontavaltaa" nuoriin, jotka muodostavat hänen henkivartioryhmänsä.

Totuuskomitean tutkija Hanif Vally, joka ristikuulusteli Mandelaa, varoitti tätä "pelleilemästä". Hän sai Mandelalta kipakan vastauksen: -Minä en pelleile. Enkä aio hyväksyä sitä, että puhutte minulle tuolla tavalla. Viimeksi kuulin tällaista kieltä turvallisuuspoliisilta.
Oikeusistuntoa värittivät myös Mandelan tukijoukkojen riemunhuudot ja aplodit, joita totuuskomitean puheenjohtaja arkkipiispa Desmond Tutu yritti toistuvasti vaimentaa.

Tutu esitteli istuntotauon jälkeen vielä uusia todisteita Mandelaa vastaan. Hänen mukaansa kaksi Mandelan johtaman Afrikan kansalliskongressin ANC:n naisjärjestön jäsentä oli ahdistellut murhatun Seipein äitiä naistenhuoneessa. Tutu kutsui tapausta häpeälliseksi ja sanoi viranomaisten nostavan asiasta rikossyytteen, jos tiedot voitaisiin vahvistaa. Myös Mandelaa syytettiin osallisuudesta tapaukseen.

Mandela on nimetty ehdokkaaksi joulukuun vaaleihin, joissa valitaan ANC:n varapuheenjohtaja. Mandelan kannattajat ovat kantaneet oikeusistunnoissa mukanaan julisteista, joissa he mainostavat "Winnie presidentiksi".
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.