WinCapitan Kailajärvi käräjäoikeudessa: Saan paniikkikohtauksen loisteputkivalaisimista

WinCapitan perustajaa ja päätekijäksi epäiltyä Hannu Kailajärveä kuultiin tänään Vantaan käräjäoikeudessa. Häntä epäillään törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Kuvailtuaan seikkaperäisesti pyramidihuijauksesta epäillyn WinCapitan syntyhistoriaa ja toimintaperiaatteita sekä omia henkilötaustojaan, Kailajärvi kysyi yllättäin, voisiko oikeussalin loisteputkivalaisimet sammuttaa.

- Saan paniikkikohtauksia, pahoinvointikohtauksia loisteputkivalaisimista, hikeä pyyhkivä Kailajärvi kertoi.

"Kyse ei ollut pyramidipelistä"

Kailajärvi kielsi WinCapitan olleen pyramidipeli, jossa myöhemmin mukaan tulleiden varoilla olisi maksettu aiemmin mukaan lähteneiden palkkiot.

- WinCapitan ajatus oli tuottaa ja kehittää toimiva valuuttakauppatoimialalla oleva signaalijärjestelmä ja siihen kytkeytyvä automatisoitu kaupankäyntijärjestelmä. Järjestelmä lähti kehittymään vuonna 2005 ja se eteni vuoteen 2008 saakka, kunnes kolmansien osapuolien toimesta sivusto suljettiin ja rahaliikenne katkesi. Ellei poliisi olisi puuttunut klubin toimintaan, se olisi edelleen toiminnassa ja minä voisin keskittyä siihen, minkä parhaiten osaan - tuotekehitykseen.

Signaalijärjestelmä tarkoitti käytännössä Kailajärven itsensä luomaa palvelua, joka antoi merkkejä sijoitusklubin jäsenille siitä, milloin valuuttamarkkinoilla kannattaa myydä, milloin ostaa.

- Sijoitusklubin jäsenet saivat tulonsa muun muassa valuuttakaupasta, jota he itse kävivät. Ne jäsenet, jotka lähtivät mukaan heti toiminnan alussa, heillä oli enemmän aikaa tehdä itselleen tuottoa pörssin kautta. Myöhemmin mukaan tulleiden varoilla ei maksettu aiemmin mukaan tulleille palkkioita. Ei se näin mennyt, todellakaan, sanoo Kailajärvi.

Kailajärven mukaan sijoitusklubi taas sai tuottonsa tuotemyynnistä, eli pääosin lisensseistä, joiden avulla jäsenet pääsivät käsiksi valuuttakauppaan. Lisenssejä myytiin Kailajärven mukaan tuhannen euron hintaan. Lisensseistä taas käytiin kauppaa sijoitusklubin omilla verkkosivuilla kysynnän ja markkinoinnin lakien mukaisesti.

- WinCapitan ja sitä edeltäneen WinClubin tuotto tuli normaalista yrityksen liiketoiminnasta, tuotemyynnistä ja siihen liittyvistä transaktioista, kuvaili Kailajärvi.

Uusien asiakkaiden hankkimisesta palkittiin

Sijoitusklubin jäsenet hankkivat uusia jäseniä Kailajärven klubiin henkilökohtaisesti suosittelemalla.

- Sijoitusklubissa kyse on asiantuntijajärjestelmästä, jolloin uusien jäsenten rekrytoinnissa on käytettävä sellaista toimintamallia, jossa klubin toiminnan jo omaksunut henkilö pystyy kouluttamaan ja opastamaan uuden jäsenen sijoitusklubin ja signaalijärjestelmän saloihin, perustelee Kailajärvi.

- Rekrytoinnista sai palkkiojärjestelmän mukaisesti palkkioita tämän velvollisuuden täyttämisestä. Tällainen suosittelumarkkinointimalli sopi sijoitusklubille hyvin, koska tavoitteena oli viedä toiminta sille tasolle, että se on yhteisönä riittävän suuri, jotta sieltä alkaa löytyä todellisia finanssialalle suuntautuneita, jopa myynnin ammattilaisia. Ja näitä alkoikin nousta esiin.

- Toinen tapa - jos oli edetty perinteisesti - olisi ollut mainostaminen. Mutta se ei sijoitusbisnekseen mielestäni kovin hyvin sovi, pohti Kailajärvi.

Lue myös:

    Uusimmat