WinCapitan huijausuhri: Minua uhattiin Venäjän mafialla

Mikko Kainiemi sijoitti WinCapitaan 32 000 euroa aikomuksenaan jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle. Kainiemi joutui huijauksen kohteeksi, kuten lähes 10 000 muutakin suomalaista. Mies yritti saada osaa rahoista takaisin, mutta häntä uhattiin Venäjän mafialla. Kainiemi kuitenkin uskoo, että hän tulee vielä joskus saamaan ainakin osan rahoista takaisin.

Kevättalvesta 2007 Mikko Kainiemen ystävä lähti mukaan WinCapitaan, tuolloiseen WinClubiin. Kainiemi tapasi WinClubissa mukana olleita ihmisiä, joilla ei ollut rahasta pulaa. He elivät taloudellisesti leveästi, vaikka eivät työskennelleet missään. Kainiemi alkoi kiinnostua sijoitusklubin toiminnasta. Iso tuotto houkutti siinä määrin, että mies lähti mukaan.

– Minulle luvattiin 300 prosentin tuotto puolessa vuodessa. Vein 20 000 euroa kaverini sponsorille, joka pani rahat WinClubiin. Siitä se lähti, Kainiemi muistelee.

Puolessa vuodessa rahat poikivat mukavasti tuottoa. 20 000 euroa kasvoi, kuten oli luvattu. Kainiemi innostui sijoittamaan klubiin lisää rahaa.

– Vuoden 2007 joulukuussa vein Martiskaisen Timon veljelle 15 000 euroa. Siitä 12 000 euroa pantiin WinCapitaan ja kolme tonnia toiseen sijoitusklubiin.

Timo Martiskainen on yksi WinCapitan päätekijöistä. Kun Kainiemen ensimmäisestä sijoituksesta oli kulunut melkein vuosi, Kainiemi päätti ottaa sijoittamansa rahat ulos WinCapitasta. Hän ajatteli jättää ainoastaan vuoden aikana kertyneet voitot tekemään lisää tuottoa.

– Viikkoa ennen kuin vuosi olisi tullut täyteen, huijaus selvisi. Maaliskuussa 2008 luukut menivät kiinni. Yritin mennä tililleni, mutta tuli ilmoitus, että siinä on jotain häikkää. Silloin rauhoiteltiin ja uskoteltiin, että se kestää vain hetken ja että kaikki on kunnossa.

Eläkerahat katosivat WinCapitan myötä

Aikaa kului, ja vajaan kuukauden kuluttua Kainiemelle selvisi, että hän oli joutunut huijauksen kohteeksi: rahat todella olivat kadonneet. Paperilla Kainiemen potti olisi ollut monien kymmenien tuhansien eurojen arvoinen.

– Useampi yö siinä meni valvoessa. Mietin, että miten sitä osaa olla niin hölmö. Mutta kun luottaa kavereihin ja näkee todellisuudessa, että jotkut saavat rahaa, ei osaa epäillä.

Kainiemi oli suunnitellut, että tuottorahat olisivat olleet hänen oikotiensä eläkkeelle. Tapahtuma-aikaan töitä oli vähän ja hän oli sen ikäinen, että olisi voinut jäädä viettämään eläkepäiviä.

– Olisi saanut sitten tehdä mitä huvittaa, Kainiemi kertoo.

Kun tilanne selvisi Kainiemelle, hän teki asiasta heti rikosilmoituksen poliisille. Kainiemi uskoo, että hän saa tulevaisuudessa ainakin osan rahoista takaisin.

– Poliisilla on takavarikossa paljon rahaa, ja olen auttanut poliisia niin paljon kuin olen pystynyt. Ihmiset, jotka eivät ole tehneet rikosilmoitusta, ihmetyttävät minua. Missä ovat ne 7 500 ihmistä, jotka jäivät nuolemaan näppejään?

Osa rahoista luvattiin maksaa takaisin

Arviolta 10 000 ihmistä oli mukana sijoitusklubissa, mutta vain noin 2 250 on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Kainiemi tietää, että monet eivät viitsi tehdä rikosilmoitusta, koska he eivät uskalla tai kehtaa. Syynä voi olla myös se, että sijoitusrinkiin on lähdetty mukaan sukulaisen kautta.

– Pohjanmaalla on ollut paljon rinkejä, joissa on liikkunut suuria summia. Siellä näillä päätekijöillä ei tule olemaan helppoa, kun linnasta vapautuvat. Tiedän, että on henkilöitä, jotka eivät ole tehneet rikosilmoitusta, koska he ovat saaneet rahat takaisin sponsoreiltaan.

Myös Kainiemi yritti saada Timo Martiskaisen veljeltä Tarmo Martiskaiselta takaisin 15 000 euroa, jotka hän antoi miehen kautta sijoitettavaksi loppuvuodesta 2007.

– Kesällä 2008 Tarmo sanoi, että hän oli toimittanut rahat Timolle. Tiesin, ettei hän ollut toimittanut rahoja mihinkään, vaan ne 15 000 euroa olivat jääneet hänelle. Jonkun ajan kuluttua Timo soitti ja sanoi, että jätä Tarmo rauhaan. Timo lupasi maksaa rahat takaisin, mutta näin ei käynyt.

"Minua uhattiin Venäjän mafialla"

Timon puhelun aikaan Kainiemi oli työmatkalla, jossa hänellä oli mukanaan videokuvauskalusto. Seuraavana yönä puhelin soi uudestaan ja langan päässä oli Kainiemelle tuntematon henkilö.

– Minua uhattiin Venäjän mafialla, ja käskettiin jättää Timo rauhaan, koska hän oli venäläisten suojeluksessa. Koska minulla oli kamera huoneessani, nauhoitin sillä puhelun sisällön ja annoin nauhan poliisille. Informoin Martiskaista jälkeenpäin laittamalla hänelle tekstarin, että kiitos tästäkin, kaikki on poliisin tiedossa.

Kainiemi on huomannut, että WinCapitan päätekijät yrittävät kaikin keinoin sotkea tutkintaa. Muun muassa Timo Martiskainen on Kainiemen mielestä kirjoitellut netin keskustelupalstoille viestejä, joilla pyritään johtamaan poliiseja harhaan. Muun muassa Kainiemen huijauskertomusta väitetään valheeksi.

– Ne jotka niin väittävät, tietävät totuuden, että mulle on käynyt näin. Poliisi ei kuitenkaan ole tyhmä, enkä ole missään nimessä menettänyt toivoani kokonaan.

Keskustelupalstoilla on jopa väitetty, että Kainiemi ei olisi ollut lainkaan mukana WinCapitassa. Väitettä on perusteltu sillä, että hän olisi todellisuudessa MTV3:n työntekijä, joka on antanut lausuntoja työnantajansa käyttöön. Kainiemi on kuitenkin työskennellyt MTV3:n palveluksessa viimeksi yli 20 vuotta sitten 1980-luvulla.

Lue myös:

    Uusimmat