WinCapita-ryhmä: Tämä on salaliitto

Poliisin WinCapita-tutkinnan johto suhtautuu maltillisesti klubin jäsenten protestointiin. WinCapita-ryhmä on arvostellut poliisia muun muassa epäselvästä ja yksipuolisesta tiedottamisesta.

- Tässä on kyse täysin normaalista esitutkinnasta ja meillä on lain mukainen velvollisuus tiedottaa. Tutkinnan ollessa kesken pohdimme tarkasti myös sitä, että epäiltyjen oikeusturva toteutuu. Tottakai kertoisimme klubin toiminnasta mielellämme myös toisenlaisia tietoja, jos niitä olisi kerrottavana, selittää tutkinnanjohtaja Maria Vuorivirta-Heikkinen.

Ryhmä on muun muassa lähettänyt kansanedustajille kirjeen, jossa se paheksuu keskusrikospoliisin toimintaa. Lisäksi internetissä on adressi, jossa vaaditaan pääepäillyn Hannu Kailajärven vapauttamista.

"Isot nimet ohjaavat sisäministeriön kautta"

Viime sunnuntaina Seinäjoella kokoontunut ryhmä väittää, että WinCapita-tiedottaminen olisi johtanut ainakin kahdeksaan itsemurhaan. Ryhmän puhemies Kari Lahtinen ei halua eritellä, missä itsemurhat ovat tapahtuneet.

- Omaiset eivät halua julkisuutta, Lahtinen selittää.

Samoja huhuja on kantautunut myös poliisille.

- Keskusrikospoliisin WinCapita-tutkinnan tiedossa ei kuitenkaan ole klubiin liittyviä itsemurhia, Vuorivirta-Heikkinen kertoo.

Rikosilmoituksenkin keskusrikospoliisin toiminnasta tehneen Lahtisen mukaan taustalla on salaliitto, joka ohjailee poliisin toimintaa sisäministeriöstä käsin.

- Siellä on tosi isoja nimiä, Lahtinen väittää.

Hän ei kuitenkaan halua kertoa, keitä henkilöt ovat. Ryhmä aikoo kertoa epäilyistään tarkemmin, kun heillä on enemmän todistusaineistoa asiasta.

Entä pitääkö ryhmä mahdollisena sitä, että pääepäilty Kailajärvi olisi avustajineen yksinkertaisesti toteuttanut sijoitushuijauksen?

- Emme pidä, Lahtinen napauttaa.

Tutkinnan venyminen pitkittää myös omaisuustakavarikkoja

Tutkinnanjohtaja Maria Vuorivirta-Heikkinen kehottaa jokaista klubin jäsentä miettimään tarkasti, onko saanut väärää tietoa liittyessään WinCapitaan.

- Nyt olisi viimeinen hetki tehdä päätös. Tutkinnan pituus riippuu oleellisesti, miten nopeasti mahdolliset rikosilmoitukset tehdään, hän muistuttaa.

Jos tutkinta venyy, se pitkittää myös jäsenille tehtyjen turvaamistoimien, esimerkiksi omaisuuden jäädyttämisen kestoa. Turvaamistoimet ovat voimassa niin kauan, kunnes asiasta saadaan lainvoimaisia tuomioita.

Lue myös:

    Uusimmat