Mainos

WinCapita-pääjuttu syyteharkintaan - poliisi kuuli esitutkinnassa tuhansia

Keskusrikospoliisi on siirtänyt WinCapita-vyyhden pääjuttuun liittyvän esitutkinnan syyteharkintaan.

Rikoksesta epäillään pääjutussa kaikkiaan viittä henkilöä. Pääepäillyn asemassa olevaa Hannu Kailajärveä epäillään useista rikoksista. MTV3 kertoi jo toukokuussa, että muut epäillyt ovat Kailajärven lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

Poliisin mukaan asiassa on syytä epäillä törkeää petosta, rahankeräysrikosta ja törkeää veropetosta. Kailajärvi on itse kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Pääjutussa on kaksi syyttäjää. He pyrkivät ottamaan syyteharkinnan työn alle mahdollisimman nopeasti.

Esitutkinta alkoi maaliskuussa 2008. Reilun parin vuoden aikana poliisi on kuullut tutkintaan liittyen yli 3 200 ihmistä, joista suurinta osaa asianomistajan asemassa. Asianomistajien ilmoittamat vahingot ovat yhteensä noin 41 miljoonaa euroa. Vahingonkorvausvaatimukset ovat yli 32 miljoonaa.

Poliisin mukaan esitutkinnassa on selvitetty, ettei sijoitusklubin toiminnan aikana ole tehty tuottoisaa vedonlyöntitoimintaa tai valuuttakauppaa, josta olisi saatu jäsenille varoja maksettavaksi niin sanottuina tuottoina.

Kuulustelut täyttävät 140 mappia

WinCapita-jutun esitutkinta-aineisto on paisunut jättimäiseksi. Poliisin mukaan pääjuttu sisältää 5200 sivua kuulusteluja ja kirjallisia todisteita. Lisäksi aineistoon sisältyy videoesityksiä.

Kaikkien WinCapita-asiaan liittyvien asianomistajien ja epäiltyjen kuulustelut täyttävät noin 140 mappia. Poliisilla on ollut esitutkinnan aikana käytössään myös kymmeniätuhansia sähköpostiviestejä.

Jutun tutkinnassa on tarvittu kansainvälistä apua. Jo Kailajärven ja hänen keskeisten kumppanien saaminen Suomeen oli iso ponnistus. Lopulta Ruotsin poliisi löysi Kailajärven vuoden 2008 joulukuussa pienestä eteläruotsalaisesta Nässjöstä.

MTV3 kertoi klubiin kohdistuvista epäilyistä ensimmäisenä tiedotusvälineenä syyskuussa 2007. Esitutkinta käynnistettiin puolisen vuotta myöhemmin eli sen jälkeen, kun klubi oli kadonnut internetistä ja useat petetyksi itsensä kokeneet jäsenet olivat tehneet rikosilmoituksen.

Katso Salla Vuorikosken juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.