Mainos

WinCapita-miljoonia löytyi brittipankista

Kadonneeseen sijoitusklubi WinCapitaan liittyviä rahoja on löytynyt Britanniasta. MTV:n uutisten tietojen mukaan brittiläisen pankin tililtä on löytynyt hieman alle viisi miljoonaa euroa, jotka ovat peräisin Suomessa rikostutkinnan kohteena olevasta sijoitusklubi WinCapitasta. Tili kuului klubin avainhenkilöksi epäillylle miehelle.

Britannian viranomaiset jäädyttivät rahat Suomen keskusrikospoliisin pyynnöstä. Keskusrikospoliisi pyysi jo viikkoja sitten eri maiden viranomaisia jäädyttämään WinCapitan johtohenkilöiksi epäiltyjen varoja. Muiden maiden osalta prosessi on vielä kesken.

Poliisi tutkii WinCapitaa epäiltynä pyramidihuijauksena ja törkeänä petoksena. Klubi on kerännyt tuhansilta suomalaisilta sijoittajilta noin sata miljoonaa euroa.

Itävaltalaiset menettivät rahaa

Klubiin rahojaan sijoittaneita on ollut myös Ruotsissa ja Itävallassa. Muutaman itävaltalaissijoittajan joukko on ollut yhteydessä Suomen keskusrikospoliisiin. Itävaltalaiset pyysivät toimintaohjeita menetettyjen rahojen saamiseksi takaisin.

Keskusrikospoliisi ja Itävallan poliisi aikovat tehdä asiassa yhteistyötä Hollannin Haagissa sijaitsevan Europolin välityksellä.

Uusia huijaussuunnitelmia jo pöytälaatikossa

Poliisi selvittää klubin mahdollisia yhteyksiä muihin verkostohuijauksiin maailmalla.

Sisäministeriön arpajaishallinnon päällikkö Jouni Laiho muistuttaa, että uusia huijauksia muhii tälläkin hetkellä huijareiden pöytälaatikoissa. Toiminta on ammattimaista.

- Heillä on valmiita suunnitelmia odottamassa sopivaa ajankohtaa. Kaikkia konsepteja ei käynnistetä kaikkialla ja osa jää kokonaan toteutumatta.

Pyramidipelin käynnistäminen vaatii alkuvaiheessa pääomaa, ja usein sitä saadaan toisen huijauksen tuotoista.

- Nyt myös WinCapitan jäljiltä jossain on paljon rahaa, Laiho muistuttaa.

WinCapita muuttanee lainsäädäntöä

Viranomaisten mahdollisuudet puuttua WinCapitan kaltaisiin viritelmiin ovat Laihon mukaan rajalliset. Yksi syy on se, että huijarit muuttavat toiminnan luonnetta jatkuvasti.

- Tiedämme, että WinCapita aloitti GiiClubina, jatkoi WinClubina ja romahti WinCapitana. Kyse on tämänkaltaiselle toiminnalle varsin tavallisesta kehityskertomuksesta.

Laiho uskoo, että WinCapitan seurauksena lainsäädäntöön tulee muutos, jonka myötä pyramidipelin pyörittäjille voitaisiin määrätä toimintakielto ja uhkasakko. Nyt mahdollisuus koskee vain sellaisia pyramidipelin vetäjiä, jotka ovat hankkineet rahankeräysluvan. Lupia näillä huijareilla ei yleensä ole.

Jatkossa myös viranomaisten välistä tietojenvaihtoa aiotaan tehostaa. Arpajaishallinnon päällikön mielestä pyramidihuijauksia vastaan ei voida kuitenkaan taistella vain viranomaisvoimin.

- Suurin WinCapitan tuoma muutos saisi olla kyllä kansalaisten omien asenteiden muuttuminen, Laiho jyrähtää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.