Mainos

WinCapita-jutun käsittely alkoi Savossa

WinCapita-vyyhden yhden maakuntahaaran käsittely alkoi keskiviikkona valmisteluistunnolla Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa. Syyttäjä vaatii keski-ikäiselle savolaismiehelle ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta sekä mittavan rikoshyödyn menettämistä valtiolle.

Varkauden seudulta kotoisin oleva mies kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Vastaajina ovat myös miehen ex-vaimo ja isä, joilta syyttäjä vaatii pois heidän yhteensä noin 160 000 euron WinCapita-voittojaan.

Pääkäsittely Pohjois-Savon osalta alkaa joulukuussa, yhtä aikaa 25 muun WinCapita-jutun kanssa. Jutuista seitsemän on rikosjuttuja, joissa vastaajia epäillään muun muassa petoksista.

Osa Pohjois-Savon rikoshyötyjutuista tulee esille jo syyskuussa. Myös rikosjuttujen valmisteluistuntoja on luvassa lisää syksyn aikana.

Pääsyytetty luotti Kailajärveen

Syyttäjä vaatii 44-vuotiaalta mieheltä yli 560 000 euron rikoshyötyä valtiolle. Syytteen mukaan mies erehdytti useita ihmisiä sijoittamaan rahaa siinä uskossa, että varoilla harjoitetaan tuottoisaa urheiluvedonlyöntiä ja myöhemmin toiminnan loppuaikoina valuuttakauppaa.

Mies kiisti syytteen ja asetti myös kyseenalaiseksi klubin perustajan Hannu Kailajärven hovioikeudessa saaman viiden vuoden vankeustuomion oikeusvoimaisuuden.

– Hän ei katso, että Kailajärven syyksi luettu alkurikos olisi varmuudella näytetty. Syyttäjä joutuu siis meidän prosessissa näyttämään, että alkurikos on olemassa. Seuraavaksi on näytettävä, ovatko vastaajat olleet tietoisia asioista tai toimineet vilpittömässä mielessä, kertoi vastaajan asianajaja Harri Tuure.

Pääsyytetyn isä ja ex-vaimo kertoivat poliisikuulustelussa, etteivät he varsinaisesti edes toimineet WinCapitassa, vaan pääsyytetty hoiti kaikki raha-asiat heidän käyttäjätunnuksillaan.

WinCapitaan liittyviä petossyytteitä on käsitelty aiemmin ainakin Seinäjoella. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus vapautti huhtikuussa klubissa toimineen miehen petos- ja muista rikossyytteistä, mutta tuomitsi hänet menettämään saamansa hyödyn, noin miljoona euroa valtiolle.

Satoja juttuja vireillä maakunnissa

– WinCapitaa koskeva rikostutkinta alkoi maaliskuussa 2008 klubin toiminnan päätyttyä.

– Helsingin hovioikeus tuomitsi helmikuussa Hannu Kailajärven viideksi vuodeksi vankeuteen törkeästä petoksesta sekä rahankeräysrikoksesta.

– Oikeuden mukaan kyseessä oli laiton pyramidipeli, jolla kerättiin yli 90 miljoonaa euroa. Korkein oikeus käsittelee vielä Kailajärven tapauksen rahankeräysrikoksen osalta.

– Suurin osa maakuntajutuista on odottanut Kailajärvi-jutun ratkaisua.

– Maakuntahaaroissa rikoksista epäiltyjen joukkoon kuuluu muutama kymmenen ihmistä.

– Yli 500 maakuntajutussa ei epäillä ketään rikoksesta, mutta heidän saamansa voitot pyritään ottamaan pois.

– Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi viime joulukuussa yhdeksän klubilaista yhteensä 300 000 euron korvauksiin heidän WinCapitasta saamistaan rikoshyödyistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.