Wimbledon tunnetaan hengestään – näin muuttuu meno olympialaisissa

John, Susan ja Michelle Jacob ovat innoissaan. He onnistuivat saamaan vain 40 punnalla eli noin 50 eurolla liput Wimbledonin tenniskeskukseen brittisuosikki Andy Murrayn ja Jarkko Niemisen olympiaotteluun. Wimbledonin perinteisen Grand Slam -turnauksen aikaan paikka keskuskentän katsomossa olisi lottovoitto.

– Lippujen hankinta ja liikkuminen on nyt helpompaa ja organisoidumpaa, mutta ei täällä sitä samanlaista fiilistä ole kuin Wimbledonin aikaan, Susan Jacob toteaa.

Jacobit ovat olleet seuraamassa tennistä Wimbledonissa kahdesti. Tänäkin vuonna he olisivat tulleet, mutta eivät onnistuneet saamaan lippuja.

– Wimbledon on aivan ainutlaatuinen tapahtuma. Kaikki lippujen jonotuksesta lähtien on erityistä, John Jacob sanoo maailman vanhimmasta ja arvostetuimmasta tennisturnauksesta.

Samoilla linjoilla on 12 kertaa Wimbledonissa ollut Nicola Smith.

– Rakastan sitä turnausta. Kaikki ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Sitä ilmapiiriä ei pysty kuvailemaan, se täytyy itse aistia. Nyt sitä ei ole.

Konepistoolit lierihattujen tilalla

Olympiaturnauksen aikaan moni asia näyttää lounais-Lontoossa sijaitsevassa Wimbledonissa erilaiselta. Poissa ovat hienostuneet lierihattuiset järjestyksenvalvojat, tilalla on paljon poliiseja, sotilaita ja innokkaita vapaaehtoisia. Turvajärjestelyt ovat tiukat konepistoolein varustautuneista poliiseista tiesulkuihin.

Wimbledon Villagen liikkeiden ikkunoita koristavat tennisturnauksen aikaan jättimäiset tennispallot ja kaduilla ajavat toinen toistaan hienommat urheiluautot. Nyt kaikki näyttää arkisemmalta, vaikka toki Britannian lippuja on siellä täällä.

Kentällä ero perinteiseen tennisturnaukseen näkyy muun muassa pelaajien vaatetuksessa. Normaalisti kentillä pelataan täysvalkoisissa peliasuissa, olympialaisissa värilliset vaatteet ovat sallittuja.

– Kentillä soitetaan nyt paljon myös musiikkia, jota normaalisti ei ole. Paljon on sellaisia lisähoukuttumia, joilla yritetään luoda fiilistä. Wimbledonissa fiilistä ei tarvitse erikseen luoda, Smith sanoo.

Myös katsomokäyttäytyminen on erilaista.

– Wimbledonissa on aina todella asiantunteva faniyleisö. Nyt katsojat ovat hyvin kirjava joukko ihmisiä, joista osa on ensimmäistä kertaa tenniskatsomossa, Smith miettii.

Onneksi sentään Wimbledoniin perinteisesti kuuluvia shampanjaa ja mansikoita on olympialaisissakin saatavilla.

Suomalaiset toiveikkaina

Tampereelta ja Ylöjärveltä olympiatunnelmaan sukeltaneet Jouko Helminen sekä Tero ja Aki Nieminen ovat ensimmäistä kertaa Wimbledonissa.

– Liikkuminen ainakin oli helppoa, ihmisiä oli yllättävän vähän, Jouko Helminen sanoo.

Saman panivat merkille Liverpoolista tulleet Brian ja Susan Howden.

– Olemme ihmeissämme, kun täällä on niin vähän ihmisiä, Brian Howden toteaa.

Suomalaismiehet ovat matkalla tenniskeskukseen, mutta vielä ei ole tiedossa, mille kentälle he peliä pääsevät seuraamaan. Toiveissa olisi tietysti Jarkko Niemisen peli. Tenniksen lisäksi he aikovat mennä paikanpäälle rantalentopallo-otteluun. Suomalaislajeja seurataan sitten televisiosta.

– Kahta mitalia Suomeen veikataan. Yksi yllätyskultakin sieltä vielä tulee, veikkaa Tero Nieminen.

Lue myös:

    Uusimmat