Wikileaksin perustaja kehuu Suomen avoimia verotietoja: "Näin maailma parantuu"

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange pohti tietojen avoimen julkistamisen hyötyjä blogissaan vuonna 2006. Blogikirjoitus löytyy netin arkistosivuilta (archive.org).

Esimerkkinä hyvin toimivasta avoimesta yhteiskunnasta Assange ottaa Suomen julkiset verotiedot.

- Yhteiskunta ympärillämme on kasvanut liian isoksi, jotta voisimme oikeasti ymmärtää sitä.

Assange on pohtinut tietojen julkaisemisen hyötyä tieteellisen kirjoittajan sanakääntein - sivuillaan hän antaa osoitteekseen Melbournen yliopiston postiosoitteen ja yliopiston sähköpostiosoitteen. (Meili tuohon osoitteeseen ei mene enää perille, toim. huom.)

Assangen mukaan kansalaisille pitää antaa työkalut ymmärtää yhteiskuntaa, jotta maailma muuttuu paremmaksi.

- Aikaisemmin yhteisö oli pieni ja ihmiset olivat päivittäin tekemisissä toistensa kanssa. Nykyaikana samantyyppisen sosiaalisen tiedonvaihdon voi saavuttaa vain ottamalla tietokoneet avuksi. Eli kun A mokaa B:n suhteen, kuka tahansa C, joka haluaa olla tekemisissä A:n kanssa, saa tietää.

- Yhteiskunta, joka pystyy "ajattelemaan" tuolla logiikalla pystyy siirtämään hyvyyttä niille, jotka tekevät hyvää ja kääntämään ihmisiä pois päin niistä, jotka tekevät pahaa.

Ehkä tämä vanha blogikirjoitus antaa meille osviittaa Assangen motiiveista eli siitä miksi Assangen perustama Wikileaks on parhaillaan julkistamassa 250 000 Yhdysvaltain diplomaattien lähettämää asiakirjaa.

Yksinkertaistettuna: Vain kun tieto on julkista, pystymme oikeasti tietämään ketkä ovat hyviä, ketkä pahoja.

"Suomi vie uteliaisuuden pyörryttävälle tasolle"

Julian Assange on poiminut esimerkkinä australialaisen Suomen-kirjeenvaihtajan Therese Catanzaritin kirjoituksen "Läpinäkyvyys Suomen kylmässä valossa" (Transparency in the cold light of Finland). Kirjoitus on julkaistu alun perin australialaisessa Crikey-julkaisussa.

- Suomi vie uteliaisuuden aivan uudelle, pyörryttävälle tasolle. Suomessa on maailman läpinäkyvin julkinen sektori. Ne, jotka pohtivat Suomen esimerkin seuraamista, miettikääpä todella tarkkaan, kirjoittaa Catanzaritin.

Catanzaritin hämmästelee kirjoituksessaan sitä miten jokaikinen verotieto on julkista ja miten Suomen media joka vuosi retostelee eniten tienaavien tulotiedoilla.

- Miksi opettajien ammattiliiton johtaja tienaa yli 200 000 euroa vuodessa? Kuinka hän voi sympatiseerata alipalkattuja kollegoitaan, kysyy Catanzaritin kirjoituksessa, jota on siteerattu Assangen blogissa heinäkuussa 2006.

Toimittajan analyysin mukaan avoimet verotiedot toimivat Suomessa, koska suomalaiset häpeävät olla avoimesti rikkaita.

- Suomalaiset haluavat itse asiassa näyttäytyä muille ihmisinä, jotka eivät nimenomaan ole rahanahneita. Suomalaiset ovat hyvin ylpeitä siitä tilastollisesta faktasta, että ero niiden kymmenen prosentin, jotka kuuluvat rikkaimpiin, ja niiden kymmenen prosentin, jotka kuuluvat köyhimpiin - on suhteellisen pieni.

- Suomen verot ovat korkeita, ja ihmiset ajetaan häpeän avulla maksamaan veronsa. Jos et maksa verojasi, ei perässäsi ole ainoastaan verotoimisto - kaikki tietävät, jos et ole maksanut verojasi. Kaikki tietävät. Kollegasi, perheesi, naapurisi, lapsesi opettaja sekä kahvilan myyjä. Yritäpä elää sen kanssa, kirjoittaa Catanzaritin.

Assange ei enää blogin lopussa kommentoi tätä kyseistä kirjoitusta, mutta ilmeistä on, että myös hän ihailee Suomen avointa verotiedotusta.

Lue myös:

    Uusimmat