Mainos

Wikileaks-Assange voidaan luovuttaa Ruotsiin

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange voidaan luovuttaa Britanniasta Ruotsiin, päätti lontoolainen tuomioistuin torstaina. Assangea epäillään Ruotsissa raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta. Hän kiistää syytökset.

Assange aikoo valittaa oikeuden päätöksestä. Valituksen käsittely vienee kuukausia.

Assange pelkää, ettei hän saisi oikeudenmukaista kohtelua Ruotsissa. Asianajajien mukaan Assange voitaisiin luovuttaa Ruotsista Yhdysvaltoihin ja tuomita siellä ulkoasiainhallinnon salaisten asiakirjojen paljastamisesta.

Päätöksen tehneen tuomarin mukaan mikään ei viittaa siihen, että luovutus Yhdysvaltoihin olisi mahdollista. Myös Yhdysvallat vakuutti, että Assangen luovutus on täysin Britannian ja Ruotsin välinen asia.

Reindeldt ei vaikuttanut

Assangen puolustus yritti vedota myös siihen, että Ruotsin pääministerin Fredtik Reindeldtin kommentit olisivat vaikuttaneet ilmapiiriin ja sitä kautta oikeuden tulevaan päätökseen. Luovutuspäätöksen tehneen tuomarin mukaan tämä ei ole mahdollista sen enempää Ruotsissa kuin Britanniassakaan.

Ruotsalaisnaisten asianajaja Claes Borgström piti luovutuspäätöstä täysin odotettuna. Hänen mukaansa ei ollut mitään perusteluja sille, että Assange olisi jätetty luovuttamatta.

- Ainoa syy olisi ollut, jos englantilainen tuomioistuin olisi tullut siihen tulokseen, että hänelle ei voida taata Ruotsissa reilua oikeudenkäyntiä. Se on täysin poissuljettua, Borgström totesi.

Borgström sanoi olevansa harmissaan päätöksen viivästymistä edelleen, mutta toivoo tapauksen ratkeavan ennen kesää.

Oikeussalissa Assange kuunteli oikeuden päätöstä ilmeettömänä. Saliin oli saapunut useita Assangea tukevia kuuluisuuksia sekä satakunta toimittajaa eri puolilta maailmaa.

Assange pidätettiin Britanniassa joulukuussa Ruotsin antaman eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla. Hän on ollut vapaalla takuita vastaan.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.