Mainos

Wikileaks-Assange valittanee luovutuspäätöksestään

Britannian korkein oikeus on päättänyt luovuttaa Wikileaks-sivuston perustajan Julian Assangen Ruotsiin seksuaalirikoksia koskevaan esitutkintaan.

Assangea epäillään muun muassa raiskauksesta ja seksuaalisesta pakottamisesta Ruotsissa. Assange kiistää epäilyt ja pitää niitä poliittisena ajojahtina. Australialaissyntyinen Assange on ollut kotiarestissa Lontoossa joulukuusta 2010 lähtien.

MTV3:n Ruotsin-kirjeenvaihtajan Kari Lumikeron mukaan Assangen puolustus on saanut korkeimmalta oikeudelta lisäaikaa asiakirjoihin tutustumiseen.

Assangea Ruotsiin tuomiolle vaativien kahden naisen asianajaja Claes Borgström on kuitenkin varma, että luovutuspäätöstä ei kumota.

- Luovutus saattaa korkeintaan viivästyä jonkin verran. Uskon kuitenkin, että Assange tuodaan Ruotsiin viimeistään neljän viikon kuluttua, Borgström sanoo MTV:n Uutisten haastattelussa.

Naiset nostivat syytteet

Claes Borgström kertoo olevansa erittäin helpottunut luovutuspäätöksestä.

– Seksuaalirikoksissa uhrien kärsimykset lisääntyvät mitä pidempään prosessi kestää. Oikeus ei ole päässyt toteutumaan, vaikka rikokset tapahtuivat jo elokuussa 2010. Minulla ei ole ollut koskaan asiakkaita, jotka ovat joutuneet kärsimään yhtä paljon. Sekä tuomion odottaminen että julkisuus ovat ollut todella raskas kokemus.

Naisia on syytetty mm ansan virittämisestä Assangen saamiseksi Ruotsin kautta tuomiolle Yhdysvaltoihin, jossa häntä saattaa odottaa syyte terrorismista.

- Tällaista väitettä voi luonnehtia yhdellä ainoalla sanalla: roskaa! Tarkoitan todella sitä. Assangen kannattaisi varoa sanojaan. Tämä on täysin tuulesta temmattua, Borgström tuhahtaa.

Borgström on Ruotsin tunnetuimpia asianajajia.

– Jos syytteet voidaan todistaa oikeiksi, niin Assangea saattaa odottaa jopa neljän vuoden vankeustuomio.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta (Seitsemän uutiset 30.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.