Mainos

Wienissä vähätellään Itävallan pankkien Unkari-riskejä

Itävallan pankkijärjestelmän on yksi sijoittajien luottamuksen menettäneen Unkarin suurimmista velkojista. Osittain tästä syystä myös Itävallan luottoluokitusta on laskettu.

Markkina-asiantuntijoiden mukaan Itävallan pankit kuitenkin selviävät, vaikka Unkari romahtaisi ja mukana menisi myös muita Itä-Euroopan maita.

- Pankit eivät olisi pahimmassakaan tapauksessa missään massiivisessa vaarassa. Enkä sitä paitsi usko, että tällainen pahin mahdollinen vaihtoehto edes toteutuu, Bank Austrian pääekonomisti Stefan Bruckbauer sanoo.

Hän muistuttaa, että Unkarin valtion kolmen suurimman velkojapankin joukossa ei ole yhtään itävaltalaista. Kärkisijoja pitävät belgialainen, unkarilainen ja saksalainen pankki.

Luvut hälyyttäviä

Lukujen perusteella Itävallan pankkien Unkari-riskit ovat kuitenkin huomattavia. Säästöpankkien keskuspankilla eli Este Groupilla on Unkarissa 11 miljardin saatavat. Raiffeisen-ryhmällä saatavia on 8 miljardia.

Joidenkin markkina-arvioiden mukaan itävaltalaisten rahoituslaitosten yhteenlasketut saatavat Unkarista nousevat jopa 40 miljardiin euroon. Selvästi suurempien kansantalouksien kuten Saksan ja Italian pankeilla on lähes puolet pienemmät Unkari-riskit.

Euroalueen kannalta on huolestuttavaa, että Unkariin liittyvien ongelmien vuoksi rahaliiton vahvoihin ns. ”maksajamaihin” kuulunut Itävalta menetti parhaan luottoluokituksen. Tosin toistaiseksi tämä Standard & Poor´s luokituslaitoksen arvio ei ole ratkaisevasti nostanut Itävallan joukkolainojen korkoja.

Kun suorien lainojen päälle lasketaan itävaltalaisten pankkien konttoriverkosto ja kaikki talletukset puhutaan jopa 300 miljardin panostuksesta, joka on lähes yhtä suuri kuin Itävallan koko kansantuote.

Heijastuu reaalitalouteen

- Jos Itävallan pankkien tulokset heikkenevät Unkarin vuoksi, se näkyy vääjäämättä myös kotimaisessa pankkijärjestelmässä, joka on esimerkiksi konttorien määrällä mitattuna pöhöttynyt. Pankkien pitää turvautua punakynään ja se taas ei voi olla vaikuttamatta kansantuotteeseen, Wifo-taloustutkimuslaitoksen ekonomisti, Marcus Scheiblecker sanoo.

Suorien lainojen lisäksi itävaltalaisilla pankeilla on salkuissaan myös Unkari-riskeihin liittyviä luottovakuutusjohdannaisia. Jos Unkari ajautuu vararikkoon, myös näistä arvopapereista tulee pahimmassa tapauksessa miljarditappiot.

Itävallan pankkivalvontaviranomainen on vaatinut maan rahoituslaitoksia vahvistamaan talletuspuskuriaan Itä-Euroopan maissa. Itävallan pankkien antolainauksen suhde talletuksiin on esimerkiksi Unkarissa noin 130 prosenttia eli saatavia on selvästi enemmän. Uusien sääntöjen mukaan suhde pitäisi painaa 110 prosenttiin

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.